2 bortglömda sa2 bortglömda saker som kan göra din bärbara dator mycket snabbareker som kan göra din bärbara dator mycket snabbare

2 bortglömda sa2 bortglömda saker som kan göra din bärbara dator mycket snabbareker som kan göra din bärbara dator mycket snabbare

2 bortglömda sa2 bortglömda saker som kan göra din bärbara dator mycket snabbareker som kan göra din bärbara dator mycket snabbare 560 420 GladTeknik A/S

De flesta människor vill ha en snabb laptop som fungerar felfritt utan långa väntetider varje gång de klickar på något eller behöver ladda något, vare sig det är på internet eller på själva datorn.

De vanligaste lösningarna som folk tittar på är att köra ett rengöringsprogram som rensar upp filer, cache och program som inte längre används, eller så lägger de till mer RAM-minne i datorn.

Idag ska vi prata om två ofta förbisedda saker som kan göra din gamla dator mycket snabbare.

Byt hårddisk till en SSD-hårddisk

Hårddisken är en väsentlig del av din dator eftersom det är här filer och program lagras. Men inte alla hårddiskar är likadana, långt ifrån! En långsam hårddisk kan innebära att din dator arbetar betydligt långsammare eftersom den tar längre tid och mer resurser för att “prata med” hårddisken, till exempel när du öppnar mappar, filer, söker efter något, startar ett program osv.

Lösningen är att byta ut din gamla hårddisk mot en SSD-hårddisk. SSD står för Solid State Drive, som kan ersätta din HDD (Hard Disk Drive) och ge bättre prestanda.

En SSD-hårddisk har inget roterande disk eller rörliga delar. Istället lagras informationen på mikrochips, vilket är mycket snabbare än en HDD som har en disk och en rörlig arm. En SSD använder också mindre ström, vilket är bra för datorns batteri och din elfaktura. Om du har en stationär dator kommer det att finnas samma fördelar med att byta ut en gammal HDD-hårddisk mot en SSD-hårddisk.

Byt batteri

Precis som hårddisken är batteriet i din bärbara dator en viktig del av dess funktion. Med tiden blir alla batterier sega, vilket innebär att de blir sämre på att hålla ström och blir dyrare i drift. Det leder också ofta till att din dator generellt blir långsammare eftersom den använder mer kraft på batteriet. Därför kan det vara fördelaktigt att byta ut ett gammalt batteri mot ett nytt.

På många datorer kan du följa batteriets status. På Mac gör du det genom att hålla ned alt-tangenten och klicka med musen på batteriikonen längst upp.

Behöver hjälp med att byta hårddisk eller batteri?

Här på GladTeknik kan vi hjälpa dig att byta ut hårddisken eller batteriet på din bärbara dator eller hårddisken på din stationära dator. Vi erbjuder bra priser och löser uppgiften inom 24 timmar i 9 av 10 fall. Utöver de nämnda tipsen finns det många andra saker du kan göra för att få en snabbare dator och få ut så mycket som möjligt av den. Det är allt något vi kan hjälpa till med.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias