5 tips för ett bättre trådlöst nätverk

5 tips för ett bättre trådlöst nätverk

5 tips för ett bättre trådlöst nätverk 560 420 GladTeknik A/S

En snabb och stabil internetanslutning är för många nästan lika viktigt i ett hem som rent dricksvatten, el och värme. Även om det finns alternativ är det svårt att leva utan tillgång till internet. Särskilt här i Danmark där det mesta är digitaliserat och där många av oss behöver kunna arbeta hemifrån eller har fritidsaktiviteter som förutsätter internetanslutning.

Det är också frustrerande att betala för en 100 Mbit/s anslutning, men bara få 20 Mbit/s. Men vad gör man då när det trådlösa internet inte fungerar optimalt? Det finns flera olika saker som kan vara problemet med din internetanslutning. Det kan vara:

    • Ostabil anslutning.
    • Uppkopplingsavbrott.
    • Långsam internetanslutning.
    • Routers och enheter som inte fungerar tillsammans.
    • Wi-fi som inte fungerar.

Listan är inte uttömmande, men gemensamt för dem alla är att problemen kan lösas på ett eller annat sätt. Nedan ger vi några råd om vad du själv kan göra och oftast är det problemen vi hjälper våra kunder att lösa hemma eller på kontoret.

1. Placering av routern

Det spelar roll var du placerar din router, som är enheten som skapar ditt trådlösa nätverk. De flesta routrar är inte särskilt snygga, så många väljer att gömma dem i skåp, lådor, under soffan eller på andra sätt få dem ur sikte.

Det är dock viktigt var du placerar din router om du vill ha en snabb och stabil internetanslutning. Det bästa är att placera den så högt som möjligt och med fri “utsikt”, så att signalen inte blockeras. Signalen kan blockeras av väggar, möbler, skåp, lådor men också osynliga saker som radiosignaler från mikrovågsugnar eller andra routrar.

2. Uppdatera och starta om din router

Routrar får också programuppdateringar, precis som telefoner, datorer och andra enheter. Det kan ibland innebära en förbättring av routerns prestanda och det är därför viktigt att du kontrollerar att den är uppdaterad. Ibland sker detta automatiskt, men inte alltid. Dessutom kan en traditionell omstart av routern också hjälpa till att lösa eventuella problem och instabilitet. Om det inte hjälper kan du försöka återställa routern så att den hämtar information från din internetleverantör på nytt. Det kan ibland också göra skillnad.

3. Byt Wi-fi-kanal

Om du bor i en flerfamiljshus eller annan bostad med många grannar är din router omgiven av andra routrar som också skapar trådlöst internet. Många av routerna kommer att köra på samma frekvenser, vilket kan störa signalen. Därför kan det hjälpa att byta Wi-fi-kanal till något annat, helst en som inte används av andra.

4. Överväg en ny router

Många danskar har routrar hemma som har varit i drift i många år. Det kan vara många år sedan de beställde bredbandsanslutningen och har därför kört med samma router sedan dess. Teknologin inom trådlöst internet är något som ständigt utvecklas. Under de senaste åren har det kommit nyare teknologier som 5 GHz och 802.11ac, som båda är skapade för att uppnå mer stabila och snabbare Wi-fi-anslutningar i hemmet.

Därför bör du överväga om din router har tjänat ut sin plikt och bör bytas ut. Ibland kan du få en ny router direkt från din internetleverantör och annars kan du köpa en själv.

5. Stort hus? Då bör du skapa en nätverkssäkerhet som täcker hela bostaden

Om du bor i ett stort hus med flera våningar, många kvadratmeter och många rum kan det vara en utmaning att få en enda router att täcka hela hemmet, även om du har placerat den på ett optimalt ställe. För att komma runt detta kan du skapa ett nätverk som täcker hela hemmet med snabbt och stabilt trådlöst internet. Det finns flera olika lösningar på marknaden, inklusive mesh-nätverk och Wi-fi-extenders. Vi rekommenderar vanligtvis inte den senare, eftersom det finns bättre lösningar.