Allt du behöver veta om Apples nya MacBook Pro 14″ och 16″ M1 Pro

Allt du behöver veta om Apples nya MacBook Pro 14″ och 16″ M1 Pro

Allt du behöver veta om Apples nya MacBook Pro 14″ och 16″ M1 Pro 560 420 GladTeknik A/S

Så är Apples senaste tillskott, den strömlinjeformade MacBook Pro M1 Pro, äntligen tillgänglig att köpa hos danska elektronikåterförsäljare.

Apple beskriver datorn själv som den mest kraftfulla MacBook Pro som världen någonsin skådat, och när man läser produktbeskrivningen förstår man varför. Allt från den bärbara datorns Apple Silicon-chips till dess XDR-skärm och ljudteknologi gör den till en fantastisk dator för professionellt bruk.

I det här blogginlägget utforskar vi de mest spännande egenskaperna hos den nya MacBook Pro 14” och 16” M1 Pro.

M1 Pro och M1 Max-chip

Vid köp av MacBook Pro 14” och 16” M1 Pro kan du välja mellan två olika Apple Silicon-chips som båda tar den gamla M1-arkitekturen till helt nya nivåer.

    • Första alternativet, M1 Pro, har upp till 10-kärnig CPU och upp till 16-kärnig GPU. M1 Pro-chippet har dessutom upp till 32 GB samlad lagring och upp till 200 GB/s lagringsbandbredd.
    • Det andra Apple Silicon-chippet, M1 Max, är betydligt kraftfullare och har mer GPU, lagring och lagringsbandbredd. Om du väljer M1 Max i din nya MacBook Pro får du nämligen upp till 32-kärnig GPU, upp till 64 GB samlad lagring och upp till hela 400 GB/s lagringsbandbredd.

Liquid Retina XDR-skärm

Den nya MacBook Pro har en Liquid Retina XDR-skärm, som med rätta kallas den bästa skärmen någonsin i en bärbar dator. Liquid Retina XDR-skärmen har en kontrastförhållande på 1 000 000:1, vilket gör att den kan visa de mest naturtrogna färgerna med största noggrannhet i olika ljusförhållanden. På grund av sin adaptiva uppdateringshastighet kan du dessutom alltid njuta av en bild som är helt flytande och uppfyller alla krav. Skärmens kvalitet ger dig en upplevelse som annars är svår att uppnå på en bärbar dator.

Spatial audio

Vad är en bra skärm utan bra ljudkvalitet? Den nya MacBook Pro har inte bara uppgraderad skärm utan också ett ljudsystem med hela sex högtalare. Högtalarna är placerade runt omkring datorn för att skapa en tredimensionell ljudupplevelse som nästan påminner om en hemmabio där både ljud och bild samverkar.

MacOS Monterey

Apple har, med det senaste operativsystemet MacOS Monterey, försökt skapa en mer intuitiv och sömlös användarupplevelse genom en mängd små justeringar och nya funktioner. FaceTime-appen har till exempel fått en uppdatering med den nya skärmdelningsfunktionen, och Safari har fått en omdesign för att göra webbläsaren mer estetisk och användarvänlig. Dessa nya funktioner och förbättringar ska ta Apple-upplevelsen till nästa nivå för både nya och återkommande användare.

Magic tangentbord

Det ombyggda Magic tangentbordet i den nya MacBook Pro låter dig använda funktionstangenter på samma sätt – och med samma känsla – som mekaniska tangenter. Dessutom har det också ett antal nya tangentbordsgenvägar så att du enkelt kan komma åt Diktering, Spotlight och Stör inte-funktionerna.

Övriga funktioner

Förutom de kvaliteter vi redan har presenterat har den nya MacBook Pro flera andra funktioner som också är värda att nämna.

Den bärbara datorn har till exempel en ny taktil ring i sitt Touch ID, vilket gör det möjligt att låsa upp den på ett enkelt och säkert sätt. Datorn har dessutom ännu fler portar än de äldre MacBook Pro-modellerna. Det betyder att du nu kan ansluta HDMI-, Thunderbolt 4-, SDXC-, MagSafe 3- och hörlursuttag.

Behöver du hjälp med din Mac?

Här på GladTeknik har vi mycket erfarna Mac-specialister som är redo att hjälpa dig om du har problem med din Mac. Våra specialister har erfarenhet av att laga en mängd olika Apple-produkter, inklusive MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini, iMac och många fler.

Vi erbjuder också Mac-support om du till exempel upplever att din skärm blir svart, att din enhet inte startar eller att operativsystemet behöver installeras om. Kort sagt erbjuder vi hjälp inom alla former av Mac-reparation. Dessutom kan vi erbjuda originaldelar från Apple, eftersom vi är Apple Independent Repair Providers.

Tveka inte att kontakta oss via e-post eller telefon eller att skapa ett ärende om du upplever problem med din Mac.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias