Allt du behöver veta om den nya M2-processorn

Allt du behöver veta om den nya M2-processorn

Allt du behöver veta om den nya M2-processorn 560 420 GladTeknik A/S

Apple har lanserat sin nya M2-chip i juni 2022. Det är början på nästa generation av Apples egna specialutvecklade chips för Mac. I oktober 2021 introducerade Apple sina nya M1- och M1 Pro-processorer, som var de mest effektiva chipen hittills. I dagens blogginlägg går vi in på vad den nya M2-processorn kan och vi tittar på skillnaden mellan den nya M2-chippen och M1 och M1 Pro.

Vad är en processor egentligen?

En processor är i grund och botten datorns hjärna och den utför alla datorns beräkningar. Processorn är en av tre huvudkomponenter som genom sina beräkningar av data får din dator att fungera. Den bestämmer hur snabbt datorn kan utföra sina uppgifter som att slå av/på, ladda ner filer, ladda webbsidor etc.

En processor kallas också ofta “CPU”, vilket är en förkortning av “Central Processing Unit” och sitter på en liten chip i datorn och beräknar data. Ju kraftfullare en processor är, desto snabbare kan datorn utföra sina uppgifter. En bra och stark processor är alltså avgörande för datorns prestanda.

Vad kan M2 som M1 inte kan?

Vi listar de viktigaste skillnaderna mellan M1 och M2-processorer nedan:

1) M2-chippen är byggd med en andra generationens 5-nanometer teknologi, som består av 20 miljarder transistorer, vilket är 25% fler än M1-chippen. Det större antalet transistorer resulterar i förbättrade funktioner i hela chippen som t.ex. minneskontrollern som har 100 GB/s samlad minnesbandbredd. Det är 50% mer än M1, vilket gör att M2 kan hantera ännu större och mer komplicerade uppgifter.

2) M2 innehåller en snabbare kärna med högre prestanda kombinerat med en större cache. En cache är en slags mellanlagring där din processor kan hämta data direkt, vilket resulterar i en snabbare dator. Dessutom har effektivitetskärnorna blivit betydligt bättre och uppnår ännu högre prestanda. Detta ger tillsammans en 18% större prestanda för multitrådning-uppgifter än M1-processorer.

Multitrådning är när en ny tråd skapas för att utföra en befintlig process istället för att starta en ny process som måste börja från början. Detta skapar en miljö där ett program är konfigurerat för att en process kan delas upp i flera exekveringstrådar och är därmed en metod för att mer effektivt utnyttja datorns resurser. Det betyder att M2-processorn kan hantera mycket krävande uppgifter men samtidigt använda mycket lite ström för att utföra dem.

3) M2 innehåller Apples senaste generation av GPU med upp till 10 kärnor, vilket är 2 fler än M1. GPU, också kallad “Grafikprocessor”, används för att visa grafik på skärmen. Om CPU är datorns hjärna, är GPU datorns ögon. Denna 10-kärniga GPU resulterar i bättre grafisk prestanda, som är upp till 25% bättre än M1 vid samma strömförbrukning och 35% bättre vid maximal strömförbrukning. Denna större prestanda per watt i M2 resulterar i mycket bättre batteritid och får systemen att fungera vid låg temperatur och nästan ljudlöst.

4) M2 innehåller en 40% snabbare Neural Engine än M1. Det resulterar i snabbare inbyggd maskininlärning och kan hantera upp till 15,8 biljoner operationer per sekund.

Är M2 bättre än M1 Pro?

Även om M2-processorn är betydligt bättre än M1, är den fortfarande inte bättre än M1 Pro. Överlag liknar M2 mer M1 än den liknar M1 Pro och prioriterar effektivitet framför prestanda. M2 har dock M1 Pros dedikerade mediaenhet och chippen är kraftfullare i single-core-uppgifter med en högre CPU-klockhastighet på 3,49 GHz. M1 Pro är dock avsevärt bättre på multitrådning och grafikuppgifter. M1 Pro förblir således den kraftfullaste processorn som passar bra för professionella behov med mycket krävande arbetsuppgifter. M2 är en mer konsumentinriktad processor som levererar enastående prestanda för daglig användning.

Behöver du hjälp med din Mac?

Om du är osäker på vilken Mac som passar dig och om du behöver den nya M2-processorn, har du kommit till rätt ställe. Hos GladTeknik har vi specialister på bland annat Mac.

Om du behöver IT-support, reparation av din Mac eller bara bra råd, är vi redo att hjälpa dig. Du kan alltid kontakta oss på telefon: +46 40 66 888 33   eller via vår hemsida och skapa ett ärende, så kan vi titta på din Mac och ge dig ett kostnadsfritt förslag.