Allt du behöver veta om Intel Raptor Lake

Allt du behöver veta om Intel Raptor Lake

Allt du behöver veta om Intel Raptor Lake 560 420 GladTeknik A/S

Allt du behöver veta om Intel Raptor Lake

Raptor Lake är kodnamnet för Intels 13:e generation av processorer. Raptor Lake släpptes i oktober 2022.

Vad är nytt?

Här är en kort lista över några av nyheterna som Raptor Lake medför:

    • Upp till 24 kärnor (8 prestandakärnor och 16 effektiva kärnor) och 32 trådar
    • Intel Core i9-13900k kommer ha en hastighet på 5,8 GHz på P-kärnorna
    • Stöd för både DDR4 och DDR5
    • Stöd för PCIe 4.0 (upp till 4 banor) och 5.0 (upp till 16 banor)
    • XMP 3.0-stödIntel Killer Wi-Fi 6E

Ska jag uppgradera?

Funderar du på att uppgradera din dators CPU? Då kan det vara bra att ta med sig några av dessa informationer i dina överväganden. Det nya chipsetet från Intel kommer vara kompatibelt med DDR4, så om du har ett sådant system behöver du inte vara rädd för att uppgradera till 13:e generationen.

Om du däremot har ett äldre grafikkort i ditt system kommer du förmodligen att uppleva flaskhalsar i de mer GPU-intensiva spelen.

Inelprocesser

Jagar du en karriär inom e-sporten finns det goda nyheter. Spel som Counter-Strike Global Offensive och League of Legends utnyttjar mycket mer av CPU:en. Det är också här vi ser den största förbättringen från föregående generation.

På den nya generationen kommer temperaturen på CPU:n inte att minska från tidigare generationer, men den kommer vara mer effektiv och snabbare, vilket kan resultera i lägre temperaturer. Om du har problem med temperatur rekommenderar vi att du först uppgraderar dina kylare innan du bränner upp din dator.

Olika modeller

Som vanligt med Intels nya modeller kommer det att finnas flera varianter. Dessa varianter slutar med olika bokstäver för att adressera olika funktioner. De vanliga bokstäverna att hålla koll på är K, F och KF. Detta fanns även på föregående generation av processorer och det fortsätter Intel med på Raptor Lake. Det innebär att om du vill överklocka din CPU så är det fortfarande möjligt med K-modellerna. Du kan känna igen de nya modellerna på deras namn, exempelvis Intel i7-13700k där “13” indikerar att det är 13:e generationen.

Den nya 13:e generationen från Intel, Raptor Lake, använder en hybridarkitektur. Även Alder Lake (föregående generation från Intel) använder hybridarkitektur, medan den nya arkitekturen (Raptor Cove) är en uppgradering från föregående generation.