Allt du behöver veta om macOS Sonoma

Allt du behöver veta om macOS Sonoma

Allt du behöver veta om macOS Sonoma 1960 1102 GladTeknik A/S

Allt du behöver veta om MacOS Sonoma

Apple introducerar sitt nya OS: macOS Sonoma. Sonoma kommer att ha nya funktioner precis som deras tidigare operativsystem som till exempel Ventura gjorde. Vi går igenom några av funktionerna här.

Sonoma förväntas släppas hösten 2023.

Bildskärms sparare och widgets

En ny funktion som kommer med Sonoma är Slow-Motion bildskärms sparare. Dessa kommer att visa bakgrundsvideor som automatiskt blir din skrivbordsbakgrund när du loggar in.

Förutom bakgrundsvideorna kommer en välkänd funktion från iOS att finnas tillgänglig på Sonoma, nämligen widgets. Widgets kommer att vara tillgängliga på skrivbordet via \”Widget-galleriet\”. Du kan lägga till kalendrar, väder, anteckningar, klockor och andra appar. Dessutom kan du redigera dem via dina andra Apple-enheter. Om du har samma widget på din iPhone kan du ändra den på båda enheterna om de är synkroniserade.

MacOS Sonoma

Foto: Apple 

Safari

Apples egen webbläsare får nya funktioner. Du kommer att kunna skapa profiler på Safari, till exempel en privat profil och en arbetsprofil. Det kan hjälpa till att separera historik, tillägg, flikgrupper, etc.

Web apps kommer att finnas i Dockan. Du kommer att kunna lägga till web apps, som Pinterest till din Dock, vilket ger en “app-liknande” upplevelse med en enkel verktygsrad.

meddelanden

Meddelanden på Sonoma uppdateras med nya funktioner. En av dessa är att du kan kombinera filterfunktionen med din sökning för att enklare hitta det meddelande du letar efter.

En ny “Catch-up” -funktion gör det enkelt att se allt du har missat i en konversation. Det kommer att finnas en pil som tar dig till toppen av de meddelanden du har missat. Du kan också dela din plats och fråga om platsen, vilket kan ses direkt i konversationen.

Videosamtal

Efter Corona har distansarbete och videomöten blivit en integrerad del av arbetsmarknaden och utbildningsinstitutionerna. Sonoma kommer att introducera nya funktioner för videosamtal.

Du kan aktivera “Presenter Overlay” när du presenterar. Det gör det möjligt att vara på skärmen i ett separat lager. Det kommer att finnas två format för “Presenter Overlay”: en stor och en liten bubbla med dig själv som kan flyttas runt på skärmen.

MacOS Sonoma videoopkald

Foto: Apple

I Ventura fanns en ny funktion som gjorde det möjligt att använda din iPhone som webbkamera för att få bättre bildkvalitet. Apple har vidareutvecklat detta genom att lägga till möjligheten att centrera dig själv i bilden eller justera ramarna via zoomfunktionen.

tangentbord

Skrivfunktionen förbättras. Apple kommer att försöka göra din skrivning mer exakt med autocorrect och det kommer att finnas en tillfällig linje under vad som har korrigerats.

Dessutom kommer tangentbordet att försöka förutsäga vad du skriver genom att ge förslag på hur du kan avsluta meningarna.

Annat

Förutom det ovanstående har det lagts till flera nya funktioner i Sonoma. Dessa inkluderar bland annat:

Spel

  • Spel uppdateras med flera större titlar som blir tillgängliga på Mac.
  • Det introduceras något som Apple kallar “Game Mode”. Det kommer att ge dina spel högsta prioritet genom att utnyttja din Macs CPU och GPU maximalt.

Säkerhet och integritet

Du kommer att kunna skicka mer känsliga bilder via Apples “Communications Safety”, vilket gör det säkrare att skicka bilder via Apples kanaler som iMessage och tredjepartsappar.

Spärrläge

Spärrläge är ett säkrare läge som skyddar din enhet från avancerade cyberattacker. Läget kan aktiveras på alla dina Apple-enheter.

Om du vill läsa mer om macOS Sonoma kan du göra det på Apples egen hemsida.

Om du vill läsa mer om Apple kan du kanske vara intresserad av inlägget om iOS 17.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias