Allt du behöver veta om macOS Ventura

Allt du behöver veta om macOS Ventura

Allt du behöver veta om macOS Ventura 560 420 GladTeknik A/S

Allt du behöver veta om MacOS Ventura

MacOS Ventura är Apples nya operativsystem som förväntas släppas i oktober 2022. Med Ventura kommer nya funktioner och appar samt uppdateringar till befintliga appar och funktioner. I vår nya bloggpost går vi igenom allt nytt. Med Ventura kommer det massor av uppdateringar till befintliga funktioner, men också helt nya funktioner. Dessa nya förändringar tittar vi närmare på nedan.

Safari

Apples egen webbläsare “Safari” har fått en uppdatering. Enligt Apple kommer Safari i Ventura att bli den snabbaste webbläsaren. Apple säger att även de mest komplexa webbsidorna kan laddas in otroligt snabbt. Det kommer också att bli den mest effektiva webbläsaren för Mac-datorer, så att du kan jobba mer med Safari än med andra webbläsare. I Safari kommer det att finnas en ny funktion för att dela flikar; härifrån kan du ringa via FaceTime eller skicka meddelanden. Dessutom kan du dela flikar i Safari med familj och vänner.

Ny funktion: Organisator

Apples nya funktion, Organisator, kommer att göra det enklare att behålla fokus genom att visa dina öppna flikar på ett mer enkelt och överskådligt sätt. Organisator kommer också att göra det enklare att växla mellan flikar. Den gör det genom att skjuta ut dem till vänster i en listvy. Medan du har Organisator aktiv kommer dina undersidor fortfarande att uppdateras, så att du kan hålla koll på inkommande e-postmeddelanden och meddelanden.

Meddelanden

Ventura kommer att ge dig helt nya möjligheter när det gäller meddelanden. Framöver kommer du att kunna redigera meddelanden eller ångra att de skickats, även efter att du har skickat dem. Dessutom kan meddelanden markeras som olästa, även efter att du har läst dem. Den nya funktionen SharePlay gör att du kan spela eller dela media direkt från dina meddelanden.

Foton

I det nya MacOS kommer det att finnas nya funktioner i Fotos-appen:

  • Du kommer kunna dela bilder genom gemensamma iCloud-fotobibliotek.
  • I framtiden kommer det automatiskt att föreslås vem bilderna bör delas med baserat på vilka som finns på bilden.
  • När du redigerar bilder från delade mappar kommer de att synkroniseras automatiskt.

FaceTime och Kamera

Ventura kommer att introducera många nya funktioner för både FaceTime och kameran. Dessa nya funktioner tittar vi närmare på nedan:

När du använder FaceTime kommer du i framtiden kunna växla mellan dina andra Apple-enheter. Du kan till exempel byta från din iPhone till MacBook med en enda klick, utan att samtalet avbryts.

Dessutom kommer det att finnas en ny funktion som gör att du kan använda din iPhone som webbkamera. Detta gör att du får en fantastisk bild till ditt Zoom- eller Teams-möte. Det är enkelt eftersom det kan göras trådlöst och utan kablar. När du använder din iPhone som kamera kan du använda kamerainställningarna på din iPhone. Det innebär också att du kan använda den ultravidvinkelkamera eller fokuseringsfunktionen som följer med dig. Dessutom kommer du att kunna använda den nya studioljus-funktionen tillsammans med porträttläget för att fokusera på ditt ansikte. Nu kan du dela din kamera så att du kan visa två vinklar samtidigt.

Ny funktion: Freeform

Freeform är en ny produktivitetsapp från Apple. Här kan du samarbeta och generera idéer genom att rita och skriva. I Freeform kan du infoga dokument, ljudfiler, länkar eller ritningar som passar dig. Allt sker i realtid. Du kan starta Freeform själv eller bjuda in vänner med en länk.

Anonymitet och säkerhet

Apple får i Ventura en ny säkerhetsuppdatering, vilket innebär att säkerhetsuppdateringar i framtiden kommer att komma separat och installeras automatiskt och inte bara som en del av vanliga uppdateringar. Detta kommer att skydda mot framtida säkerhetsproblem.

I sekretessinställningarna kommer det att finnas en ny funktion som möjliggör att album kan döljas. I Ventura kommer du att kunna skapa dolda album som bara kan nås med Touch ID eller lösenord.

Andra uppdateringar

Apple har förutom ovanstående funktioner lagt till andra mindre ändringar i funktioner eller lagt till nya som vi inte kommer att gå in på här, men de finns listade nedan:

  • Sökfunktionen har blivit mer exakt.
  • Bilder och anteckningar kan hittas direkt från Spotlight.
  • Med SharePlay kan du nu spela med vänner i spel som använder Game Center genom att starta en SharePlay-session som dina vänner kan haka på. Dessutom har Game Center fått en ansiktslyftning.
  • Live Text: I framtiden kommer du kunna pausa videor på valfri bildruta där det finns text på skärmen och sedan utföra åtgärder som att kopiera, översätta eller dela.

Om du vill läsa mer om Apples nya operativsystem kan du läsa mer på Apples egna sida: Apple macOS Ventura
Om du vill ha fler nyheter om Apple kan du läsa vårt senaste inlägg om iOS 16