Allt du behöver veta om USB4

Allt du behöver veta om USB4

Allt du behöver veta om USB4 560 420 GladTeknik A/S

Allt du behöver veta om USB4

USB4 är på gång! Men vad är USB4? USB4 är den senaste teknologin från USB (Universal Serial Bus), som är mycket snabbare än den nuvarande versionen av USB 3.1. I den här bloggposten kommer vi att gå in på vad USB4 innebär.

Vad är USB4?

Vad är USB och USB4 då? USB4 är den senaste teknologin inom USB-teknologin, som är en standard inom kabelindustrin, som de flesta nog är bekanta med genom att använda USB-kontakter, datormöss, tangentbord osv. USB-teknologi används av alla de största företagen inom teknikindustrin, som Apple, Microsoft, Intel och många fler.

USB C eller USB4?

USB4 kommer att likna USB C, som du kanske redan är bekant med och som också från 2024 kommer att vara standard för laddare inom EU. Det kommer därför att bli svårt att skilja mellan de olika USB-typerna. Det kommer att finnas en fyrkant med 40 på för att visa att det är USB4.

Vad är skillnaden?

Men vad är skillnaden då? Det ska vi utforska här. Skillnaderna kommer inte att visa sig i utseendet, utan i deras specifikationer. En av de största skillnaderna kommer förmodligen att vara överföringshastigheten. Den kommer nämligen att fördubblas från 40 GB/s till 80 GB/s, vilket är en stor ökning. Dessutom kommer USB4 att stödja upp till 16k-upplösning, medan Thunderbolt 4 (USB C-teknologi) endast stödjer upp till 8k. En sak som USB C stöder, som USB4 inte kommer att stödja, är nätverk, åtminstone inte enligt nuvarande information (september 2022). USB4 kommer att stödja tidigare versioner av USB, till skillnad från Thunderbolt 4 som endast stödjer Thunderbolt 3.

Smart överföring

En helt ny smart funktion som USB4 introducerar är smart överföring. Smart överföring blir en teknik som kommer att identifiera olika typer av filer och hitta det bästa sättet att överföra just den typen. Det fungerar genom att kabeln blir en dubbelsidig kabel. Det innebär att om du ska överföra videor och dokument kan överföringshastigheten fördelas till exempelvis 70/30. Det vill säga 70% kraft för att överföra videor, eftersom de vanligtvis tar upp mer utrymme och är mer krävande, och resterande 30% för dokumenten, som inte kräver lika mycket.

Vilken USB-kabel ska du välja?

Vilken kabel du ska välja är självklart upp till dig som konsument. Det beror på vilka behov du har och vad som uppfyller dina behov. Om du driver ett företag där du gör många dataöverföringar kan det vara en bra idé att investera lite mer i USB4 eftersom det kommer att öka hastigheten för dessa överföringar. Om du är en privatperson som bara använder en vanlig USB-C för att ladda din telefon är det förmodligen inte så intressant för dig att köpa en kabel eftersom det inte kommer att göra någon större skillnad för dig.

Tyckte du inlägget var spännande kan du gärna läsa vidare på vår blogg:

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias