Är Windows 7 fortfarande säkert att använda?

Är Windows 7 fortfarande säkert att använda?

Är Windows 7 fortfarande säkert att använda? 560 420 GladTeknik A/S

De flesta Windows-baserade datorer i världen körs med Windows 10, som under många år har varit den aktuella versionen. Under hösten 2021 rullas Windows 11 ut, vilket vi tidigare har skrivit om. Men det finns fortfarande en del användare som fortsätter att använda Windows 7, som var den aktuella versionen innan Windows 10 tog över.

En viktig fråga är om det fortfarande är säkert att använda Windows 7. Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Bör du uppgradera från Windows 7 till Windows 10?

Det korta svaret är ja. Du bör i princip uppgradera från Windows 7 till Windows 10. Det finns många skäl till detta. Windows 7 lanserades 2009 och var det primära och aktuella operativsystemet från Microsoft. 2015 lanserades Windows 10 och det innebar en mängd förändringar, korrigeringar och förbättringar. Det är bra att följa utvecklingen (i detta fall uppgradering till den aktuella versionen av Windows) och när det gäller att gå från Windows 7 till Windows 10 är det inget undantag.

Hela frågan om huruvida Windows 7 fortfarande är säkert att använda kommer av att när Microsoft lanserar ett nytt primärt operativsystem slutar de efter en tid att släppa uppdateringar för det gamla. Det handlar inte bara om funktionella uppdateringar och korrigeringar, utan i hög grad också säkerhetsuppdateringar. Och just de säkerhetsmässiga uppdateringarna är avgörande för att du ska kunna använda din dator tryggt och säkert.

Microsoft slutade stödja Windows 7 i januari 2020, om du inte betalar för det. Det innebär helt konkret att alla säkerhetsrelaterade uppdateringar, korrigeringar och förbättringar inte längre görs för Windows 7, utan endast för Windows 10 (och naturligtvis Windows 11 när det lanseras). Så om din dator har Windows 7 installerat är den mer sårbar för virus- och skadlig programvara än om den använde Windows 10.

I Danmark är vi dock duktiga på att följa den aktuella versionen av Windows. Enligt StatCounter använder endast 2,3% av användarna i Danmark Windows 7.

Så här uppgraderar du till Windows 10

Om din dator har Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 som operativsystem kan du enligt Microsofts webbplats uppgradera gratis till Windows 10. Det är ett erbjudande som de kör periodvis, så kontrollera deras webbplats för den aktuella statusen av möjligheten. Alternativt måste Windows 10 köpas för ett par hundra kronor.

För att kunna uppgradera gratis till Windows 10 krävs att du har en giltig produktnyckel för någon av de nämnda Windows-versionerna. Denna visas oftast på en klistermärke under datorn. Om du inte kan hitta din produktnyckel finns det verktyg för att hitta den. Kontakta oss om du inte kan hitta din produktnyckel, så hjälper vi dig med det.

För att påbörja själva uppgraderingen måste du ladda ner Microsofts Media Creation Tool.

Kom ihåg att ta backup!

Det är mycket viktigt att komma ihåg att ta backup av hela din dator innan du börjar. En uppgradering av operativsystemet brukar gå smidigt, men vi rekommenderar alltid att ha en komplett backup att falla tillbaka på om olyckan skulle vara framme.

Om du behöver hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss – så tar vi hand om allt åt dig.

Ska vi göra uppgraderingen åt dig?

Om du inte själv vill uppgradera från Windows 7 till Windows 10 kan vi göra det åt dig. Vårt skickliga team av tekniker är redo att hjälpa dig och se till att uppgraderingen blir framgångsrik. Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tar vi hand om resten.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias