behöver din iMac mer utrymme på hårddisken? Gör detta

behöver din iMac mer utrymme på hårddisken? Gör detta

behöver din iMac mer utrymme på hårddisken? Gör detta 560 420 GladTeknik A/S

De flesta av oss har upplevt att få ett meddelande på datorn om att den håller på att bli full på hårddisken. Det gäller också iMacs, där det inte är enkelt att byta ut hårddisken med en större. Så vad gör du om du har en iMac som saknar utrymme? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Ta bort program som du inte längre använder

Något som kan ta mycket plats på din iMacs hårddisk är installerade program. Vissa program kan ta upp till flera gigabyte. Därför är det vid platsbrist lämpligt att se om det finns några av dessa som du inte längre använder och kan vara utan. I så fall kan du ta bort dem genom att dra dem från programmappen till papperskorgen och sedan tömma papperskorgen.

Rensa upp filer och dokument

Ett annat sätt att frigöra mer utrymme på hårddisken är att rensa upp filer och dokument. Det kan vara så att du har duplicerade mappar och filer, eller bara har något som du vet att du inte längre behöver och kan ta bort. Precis som med programmen kan du ta bort dessa genom att dra dem till papperskorgen och sedan tömma papperskorgen. Enstaka filer och dokument tar vanligtvis inte så mycket plats, men om du tar bort många blir det ändå en del. Vissa filer, som videor, kan ta upp en del plats, så det kan mycket väl vara mycket att hämta genom en bra upprensning.

Flytta filer till molnet

Om du har filer som du vill spara, men som du sällan behöver, kan du överväga att flytta dem till molnet. Det innebär att flytta dem till en extern server, så att de inte ligger på din dator. Förutom att du sparar utrymme på din hårddisk får du också fördelen att inte förlora dessa filer om din dator kraschar någon dag. Exempel på sådana externa lagringsplatser är Google Drive, Dropbox, Amazon S3 och OneDrive. Det finns många andra liknande tjänster.

Om du har stora filer, eller om det handlar om många filer totalt sett, bör du överväga vilken lösning som är mest lämplig för dig, bland annat i förhållande till pris. De flesta känner till Dropbox och det är lättillgängligt, men det kan också bli dyrt om du har mycket som du vill lagra där.

Uppgradera din iMac med en större hårddisk

I stället för att regelbundet rensa upp på din iMac kan du uppgradera till en större hårddisk. Om du inte är utbildad tekniker rekommenderar vi inte att du försöker göra det själv. Det beror på att de flesta iMac-modeller är limmade ihop. Det kräver därför specialutrustning och -kunskap för att demontera, reparera och montera ihop dem igen.

Vi rekommenderar därför att du skapar ett ärende här och lämnar in din iMac för reparation på vår verkstad, där en av våra tekniker kommer att göra det åt dig. Du får naturligtvis först en offert på uppgraderingen inklusive själva hårddisken som uppgraderas. Vi rekommenderar att du väljer en tillräckligt stor hårddisk med gott om utrymme, så att du slipper uppgradera den igen.