Därför bör du använda inloggning med två faktorer

Därför bör du använda inloggning med två faktorer

Därför bör du använda inloggning med två faktorer 1920 1282 GladTeknik A/S

De flesta människor förstår vikten av att ha bra lösenord för sin dator och de webbplatser och system man använder. Men även med ett bra lösenord som är svårt att gissa är du inte 100% skyddad. Det är här 2-faktor inloggning spelar in. Vi pratar om det idag.

Vad är 2-faktor inloggning?

2-faktor inloggning, även kallad tvåstegsverifiering, är en funktion som du kan aktivera på många ställen, vilket ökar säkerheten, eftersom det gör det mycket svårare att hacka. Här i Danmark kommer de flesta troligen att förstå konceptet om vi säger att det fungerar på samma sätt som NemID. Det betyder att du först loggar in normalt med ett användarnamn och lösenord och sedan måste du ange några nummer som ändras hela tiden. På så sätt kan en hackare inte komma in, även om han eller hon har fått ditt användarnamn och lösenord. Det är supersmart och inte alls så komplicerat som det låter.

2-faktor inloggning blir mer och mer utbredd. Faktum är att den kan aktiveras i flera av systemen och på de webbplatser som används. Detta gäller till exempel Google (inklusive tjänster som Gmail), Facebook, Dropbox, Instagram, WhatsApp, Twitter, Mac-datorer, Microsoft (inklusive OneDrive, Skype, Office 365 mm), Amazon, Yahoo, LinkedIn, Snapchat, Reddit, Pinterest, Slack, PayPal och många fler.

Under de här åren där hackareattacker blir mer och mer utbredda och människor riskerar att låsa sin dator eller stjäla information är det mycket viktigt att skydda sig själv. Det är precis vad 2-faktor inloggning hjälper mycket med. Om du arbetar med känsliga personuppgifter eller andra typer av information som inte tål att komma i fel händer, bör du utan tvekan ha en 2-faktor inloggning.

Om du tror att du inte riskerar att bli hackad och din inloggningsinformation blir stulen, tar du fel. Nästan alla är utsatta, eftersom en av de vanliga metoderna som händer är att systemen och webbplatserna vi använder är hackade. Ett av de största fallen som har varit några år tillbaka var LinkedIn, där både personuppgifter och inloggningsinformation stulits från användare. Hackarna använder sedan denna information själva eller säljer den vidare, och här är det uppenbart för dem att testa om samma användarnamn och lösenord också används någon annanstans – vilket ofta är fallet. Många danskar använder samma lösenord på flera ställen.

Om du vill kontrollera om din information har varit en del av en stor avslöjad dataläckage rekommenderar vi att du läser vårt blogginlägg om hur man kontrollerar om din information har läckt ut.

Hur ställer jag in 2-faktor inloggning?

Installationen kan variera från system till system eller webbplats till webbplats. Oftast måste du gå under inställningar och hitta inställningarna för inloggning. Härifrån kommer du att kunna aktivera 2-faktor inloggning. Det är lite annorlunda vilka inloggningsalternativ de olika systemen och webbplatserna erbjuder. Till exempel erbjuder Google både att du kan använda en app för att ta emot variabelnummerkoden eller att få samma på ett SMS varje gång. Så vad man vill göra är lite av en fråga om smak.

Om du ställer in en 2-faktor-inloggning på din e-post och du också använder samma e-post på din telefon, surfplatta eller e-postklient (Outlook, Apple Mail, Windows Mail, Thunderbird eller liknande) måste du i vissa fall ställa in en så kallad app- lösenord för dessa plattformar. Detta beror på att dessa program inte frågar efter variabelkoden och därför behöver ha en separat kod (som inte behöver ändras hela tiden).

Om du väljer att använda en app för den variabla koden måste du vara medveten om den här appen kan återskapas om du tappar din telefon. Inte alla autentiseringsappar kan göra det. Om möjligt rekommenderas att du också skapar en säkerhetskopieringslösning som de flesta system och webbplatser erbjuder.

Googles förklaringsvideo

Google har gjort en utmärkt förklarande video om 2-faktor inloggning. Det går tillbaka till 2011, så designen som visas längs vägen har förändrats, men konceptet är fortfarande detsamma och kan ge en visuell förklaring av hur det fungerar.

Brug for hjælp til opsætningen?

Hvis du gerne vil gøre brug af 2-faktor login, så dine logins og systemer bliver mere sikre kan vi hjælpe dig med det. Tag endelig kontakt til os for et konkret tilbud på opgaven.