Varför startar inte min dator?

Varför startar inte min dator?

Varför startar inte min dator? 640 426 GladTeknik A/S

Ett av problemen som våra kunder regelbundet kommer till oss är att deras dator inte startar. De vet inte alltid varför och ibland har problemet uppstått ur det blå. Så vad kan du göra själv i en situation där din dator inte startar? Vi ger ett antal förslag på detta här.

Kontrollera om strömförsörjningen och kontakten fungerar

Först och främst bör du kontrollera om strömförsörjningen fungerar. I många strömförsörjningar finns det en liten ljusindikator som signalerar att den är på. Dessutom kan du testa om det är ditt eluttag i väggen som är problemet genom att testa med andra uttag i ditt hem eller kontor.

Koppla bort strömförsörjningen och låt datorn ladda ur

Precis så många programvaruproblem kan ibland lösas med en enkel omstart, så problemet att datorn inte startar kan ibland lösas genom att ladda ur datorn för ström helt. För att göra detta, ta bort strömförsörjningen och vänta några timmar. Även om datorn inte är påslagen använder den ström inuti för att komma ihåg ett antal saker och på det sättet kan man fortfarande ladda ur den för ström. När det är lite ström på datorn kan du använda den för att återansluta strömförsörjningen och starta om datorn.

Gör en strömåterställning (PC)

På en dator kan du återställa datorns interna inställningar, inklusive inställningar för batteri och ström. Detta kan ibland lösa problemet när datorn inte startar. För att göra detta tar du bort batteriet (när det gäller en bärbar dator) och strömförsörjningen och håller sedan ner strömbrytaren (strömbrytaren) i 20 sekunder. Sätt tillbaka batteriet och strömförsörjningen och försök starta om datorn.

Gör en SMC-återställning (Mac)

När det gäller en bärbar dator Mac-dator som inte startar, kan du försöka göra en SMC-återställning. SMC står för System Management Controller och hanterar ett antal grundläggande funktioner för din Mac, inklusive batteri och ström. Återställning av detta kan ibland vara lösningen på problemet att din dator inte startar. Det finns flera sätt att återställa SMC och vilken som ska användas beror på om du har ett löstagbart batteri eller inte. Nedan finns tre metoder som kan användas för Mac-datorer respektive datorer.

Om din Macs batteri inte kan tas bort

 1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
 2. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ / alt-knapparna och tryck sedan på start / strömbrytaren
 3. Håll knapparna intryckta i 10 sekunder
 4. Släpp knapparna
 5. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om ditt Mac-batteri kan tas bort (endast Mac-datorer)

 1. Ta ut batteriet
 2. Håll start / strömbrytaren intryckt i 5 sekunder
 3. Sätt tillbaka batteriet
 4. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om du använder en iMac, Mac Mini eller liknande

 1. Ta bort strömförsörjningen
 2. Vänta i 15 sekunder
 3. Sätt tillbaka strömförsörjningen
 4. Vänta ytterligare 5 sekunder och försök sedan sätta på datorn igen

Låt en specialist identifiera kortslutningen

Ibland är datorfel mer komplicerade än du själv kan lösa. Om du har provat några av de andra förslagen ovan eller är osäker på vad du ska göra rekommenderar vi att du returnerar din dator till en verkstad med specialister som kan utföra en grundlig felsökning och sedan lösa den. På GladTeknik har vi anställt specialiserade tekniker som kan hjälpa dig med reparation av en kortsluten dator eller på annat sätt. få din dator reparerad som inte startar.