Ta hand om din dator under åskväder

Ta hand om din dator under åskväder

Ta hand om din dator under åskväder 1920 1280 GladTeknik A/S

Under den danska sommaren har det varit åskväder flera gånger. Det är inte helt säkert för dina datorer, eftersom det kan orsaka överspänning i elnätet, vilket kan gå ut i dina uttag och därmed anslutna datorer och annan elektronik. Varje gång det har åskväder upplever vi en ökning av antalet kunder med överspänning. Det händer inte alltid under åskväder, men det är faktiskt en av de mest typiska typerna av skador orsakade av blixtnedslag. Här ger vi dig några råd om hur du beter dig i förhållande till dina datorer och elektronik under åskväder.

Dra ur

Vi rekommenderar att du drar ur nätkabeln och eventuella nätverkskablar från eluttag och Ethernet-kontakter så att din dator, TV, telefon, högtalare och annan elektronik inte är indirekt ansluten till elnätet. På detta sätt överförs inte överspänningen till dina enheter om en överspänning inträffar i elnätet nära ditt hem. Samma sak kan rekommenderas innan du åker på semester, eftersom åskväder kan uppstå när du är borta. Det räcker inte att stänga av strömbrytaren, eftersom överspänning fortfarande kan ledas ut till dina enheter vid en olycka.

Använd batteridrivna enheter

Det är säkert att använda dina batteridrivna enheter under åskväder. Till exempel din bärbara dator. Kom bara ihåg att den inte får anslutas till eluttaget. Du kan också använda internet från din trådlösa router, eftersom det bara är den som bränner av vid blixt och överspänning. Ett trådlös router är vanligtvis mycket billigare att byta ut än en dyr dator, spelkonsol, TV eller högtalare.

5 tecken på att din dator har utsatts för överspänning

Många av enheterna på din dator är extremt känsliga för störningar. Därför kan åskväder inte bara skada din dator i allmänhet utan också förstöra vissa delar av din dator som sedan måste repareras eller bytas ut. Några av de typiska tecknen på att din dator har varit överspänning är:

  1. Det kommer inte att börja
  2. Det kommer inte att ansluta till internet längre
  3. En blå skärm med fel (eller grå skärm på Mac) visas
  4. En svart skärm med blinkande mus visas
  5. Hårddiskproblem

Listan är inte uttömmande, så om du är osäker, rekommenderar vi att du kontrollerar din PC eller Mac i en av våra verkstäder.

Om skadan har inträffat

I många fall täcker ens försäkringsbolag skadestånd som detta. Det kan vara en bra idé att dokumentera att det har förekommit en åskväder på din adress genom att använda webbplatsen försäkringsbolag.dk. Dessutom kan vi på GladTeknik hjälpa dig att förbereda en krav som ditt försäkringsbolag måste använda för ärendet. På det sättet ser du till att det görs korrekt. Om du inte täcks av din försäkring rekommenderar vi att du returnerar din dator till vår verkstad i Köpenhamn och får en gratis grundläggande felsökning och prisuppgift. Hur som helst bör du lämna in den så snart som möjligt, eftersom snabbare hantering av skadan ökar sannolikheten för att vi kan spara den och de data som finns i datorn.