Detta bör du göra om din e-post blir hackad

Detta bör du göra om din e-post blir hackad

Detta bör du göra om din e-post blir hackad 560 420 GladTeknik A/S

It-säkerhet är något vi alla måste förhålla oss till. Även med brandvägg, antivirusprogram, starka lösenord och försiktighet kan man drabbas av hackning. I dagens blogginlägg tittar vi på vad du ska göra om du upptäcker att ditt e-postkonto har blivit hackat.

Hackning är en verklig hot

Cyberattacker bedöms av Försvarets underrättelsetjänst vara det största hotet mot Danmark. Det är en oroande slutsats som berättar om hur sårbara vi är både som medborgare, företag och land. I takt med att vi har blivit mer och mer digitaliserade har det uppstått flera digitala ingångar som hackare kan försöka utnyttja.

Till skillnad från vad många tror är det inte bara datorvirus vi behöver vara oroliga för. Faktum är att en stor del av hacking sker genom andra typer av attacker, som “social engineering”, där hackare låtsas vara dig eller andra, eller där de lurar ouppmärksamma medborgare eller anställda att klicka på något som ger hackaren åtkomst till en dator eller ett nätverk.

För närvarande (mars/april 2021) är Facebook aktuellt i en offentliggjord dataintrång där en halv miljard användares information, inklusive e-postadresser, telefonnummer och mycket annat, har läckt ut. Den läckta informationen kommer från ett flera år gammalt hack, men den har först blivit tillgänglig på internet nu. Denna information kan mycket väl användas för identitetsstöld, vilket kan få stora konsekvenser för den enskilde.

När det gäller e-postkonton är det viktigt att du skyddar dig innan du blir hackad, till exempel genom att aktivera 2-faktorsinloggning. Men om skadan redan har skett och ditt e-postkonto har blivit hackat är det viktigt att du agerar snabbt och vidtar flera åtgärder.

Kör ditt antivirusprogram

Om du misstänker – eller vet – att du har blivit hackad bör du omedelbart köra en fullständig skanning med ditt antivirusprogram för att kontrollera om det finns några virus eller skadlig programvara på din dator. Se till att du har en bra antivirusprogramvara för uppgiften.

Byt ditt lösenord

Du bör omedelbart byta lösenordet till ditt e-postkonto. Se till att använda ett starkt lösenord som inte går att gissa. Tyvärr ser vi ofta många som använder samma lösenord överallt, eftersom det är lättare; men kom ihåg att det också blir lättare för hackare. Om de först får tag i ett enskilt lösenord är det enkelt att prova samma inloggningsuppgifter på andra platser.

Förutom att ändra lösenordet till ditt e-postkonto bör du också ändra lösenordet till alla andra konton. Du vet inte hur mycket hackaren har kommit över och det finns ingen anledning att ta några chanser.

Ställ omedelbart in 2-faktorsinloggning

Om du inte redan har gjort det bör du omedelbart ställa in 2-faktorsinloggning. Det gör att en hackare inte kommer att kunna logga in om han inte även har enheten som visar den variabla lösenkoden. På så sätt ökar säkerheten avsevärt.

För ditt e-postprogram kan du använda ett så kallat app-lösenord som ett alternativ, så att du har ett separat och hemligt lösenord för det och inte behöver använda en variabel kod varje gång du kontrollerar ditt e-postkonto i Outlook, Apple Mail eller liknande.

2-faktorsinloggning ställs vanligtvis in i inställningarna där du har ditt e-postkonto.

Byt dina säkerhetsfrågor

Säkerhetsfrågor används för att få åtkomst till ett konto du har låst dig ute från, till exempel om du har glömt ditt lösenord. Även om det är mest troligt att en hackare har fått åtkomst till ditt e-postkonto genom att få tag i ditt lösenord, kan det också hända genom att de har gissat svaret på din säkerhetsfråga.

I USA visade en undersökning till exempel att 20% hade “pizza” som svar på frågan “vad är din favoriträtt?”. Det är helt enkelt för lätt att gissa för en hacker.

Kolla din skickade post

När hackare får åtkomst till e-postkonton använder de dem ofta för att skicka spam eller virus via e-post till andra. Det kan vara till personer du känner och personer du inte känner. Kontrollera därför din skickade post och se om det finns e-postmeddelanden som du inte har skickat själv. I så fall är det en bra idé att kontakta dessa personer och informera dem om att de inte bör klicka på – eller ens öppna – dessa e-postmeddelanden, utan istället bör radera dem direkt.

Observera att att kontrollera din skickade post inte alltid är en tillförlitlig indikation, eftersom en hackare kan ha raderat sina skickade e-postmeddelanden för att radera spåren.

Behöver du hjälp med ditt e-postkonto?

Om du behöver hjälp med ditt e-postkonto, till exempel med att säkra ditt konto eller bara sätta upp det, kan våra skickliga tekniker hjälpa till. Du behöver bara kontakta oss via vårt kontaktformulär, så bedömer vi uppgiften och ger dig en oförpliktande offert.