Detta bör du vara uppmärksam på angående HDMI 2.1

Detta bör du vara uppmärksam på angående HDMI 2.1

Detta bör du vara uppmärksam på angående HDMI 2.1 560 420 GladTeknik A/S

HDMI är en anslutningstyp som många känner till och som är en del av den elektronik vi använder hemma eller på kontoret. HDMI finns till exempel både i datorskärmar och TV-apparater och ofta finns det flera anslutningar.

Den nuvarande standarden för HDMI kallas HDMI 2.1 och det var tänkt att detta versionsnummer skulle fungera som en standardisering så att konsumenten vet vad man kan förvänta sig av anslutningstypen. Detta har dock inte alltid visat sig vara fallet.

I dagens blogginlägg förklarar vi mer om detta, vad du bör vara uppmärksam på och vilka fallgropar som finns.

Vad är HDMI?

HDMI står för High-Definition Multimedia Interface. Denna anslutning och tillhörande kabel kan – till skillnad från vissa andra anslutningstyper – överföra både bild och ljud via en enda kabel. Denna anslutningstyp används i stor utsträckning för TV-apparater för exempelvis DVD-spelare, BluRay-spelare eller spelkonsoler som Playstation och Xbox, men faktiskt också i stor utsträckning för datorskärmar när man vill ansluta datorn till en extern skärm. Vissa datorskärmar använder dock andra standarder som DVI eller VGA, så innan du köper kablar rekommenderar vi att du alltid kontrollerar vilka typer av anslutningar och kablar som passar för ändamålet.

Under tiden har HDMI-standardutvecklingen fortskridit och finns nu i olika versioner. De versioner man stöter på nu för tiden är vanligtvis version 2.0 och 2.1. HDMI 2.0 lanserades 2013 och medförde bland annat stöd för 4K-bildkvalitet och Dual Screen. Den aktuella versionen är dock HDMI 2.1 som lanserades 2017 och introducerade stöd för upp till 10K-bildkvalitet och en rad andra uppgraderingar.

HDMI 2.1 är inte “bara” HDMI 2.1

Ovanstående rubrik är förmodligen förvirrande, för vad betyder det egentligen?

Kort sagt finns det ett problem med HDMI 2.1 i form av att du inte enbart utifrån versionsnumret kan vara säker på att den skärmen eller kabeln du köper faktiskt stöder de funktioner som standarden föreskriver.

Det beror bland annat på att certifieringen är relativt tvivelaktig och att det visat sig att HDMI 2.0-enheter också kan klassificeras som HDMI 2.1. Med andra ord kan det innebära att du riskerar att köpa en produkt som du förväntar dig ska stödja de funktioner som HDMI 2.1 har introducerat, men att den aktuella produkten “bara” stöder HDMI 2.0-funktioner.

HDMI Licensing Administrator, organisationen bakom HDMI-märkningen, har uttalat att detta inte är ett fel. Istället rekommenderar de människor att undersöka de enskilda funktionerna för den produkt de överväger att köpa för att säkerställa att förväntningar och verklighet överensstämmer med varandra.

Behov av hjälp till din dator?

Hos GladTeknik reparerar vi dagligen många datorer, datorskärmar och erbjuder även support. Om skärmen på din bärbara dator har gått sönder står våra erfarna och dedikerade tekniker redo att hjälpa dig snabbt och till ett rimligt pris. Skapa ditt ärende här och lämna in din dator efteråt – så tar vi hand om den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias