Få din dator att bli snabbare med en vårstädning

Få din dator att bli snabbare med en vårstädning

Få din dator att bli snabbare med en vårstädning 560 420 GladTeknik A/S

De flesta har upplevt att deras dator med tiden blir långsammare och långsammare. Vad som en gång var en blixtsnabb – eller åtminstone tillräckligt snabb – dator har över åren blivit en trög maskin. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att åtgärda detta och få en snabb dator igen. Du kan göra det året runt, men låt oss kalla det vårstädning.

Rengör din dator från damm

Støv i computerenEn av de dolda syndarna som både gör din dator långsammare och mindre hållbar är damm. Damm fastnar lätt inne i din dator, trots att fläkten blåser ut en del av det.

När vi här på GladTeknik rengör datorer från damm har de vanligtvis aldrig tidigare blivit rengjorda invändigt. Det är nämligen något som många inte tänker på är nödvändigt, men det kan faktiskt göra stor skillnad. Genom att rengöra din dator från damm kommer dess prestanda att bli optimerad. Det beror bland annat på att kylkapaciteten kommer att fungera bättre och därför behöver den använda mindre energi till detta ändamål. Kylningen kommer också att göra mindre ljud, vilket är en fördel för de flesta.

Men för Guds skull, använd inte en dammsugare på din dator. Dammsugare är nämligen statiskt laddade, vilket kan förstöra din dator helt och hållet. Det bästa är att använda en kompressor med vätskefilter. Om du inte känner dig bekväm med att göra det själv kan du naturligtvis lämna in den till oss och få den rengjord från 349 SEK på bärbara och stationära datorer. Rengöring av iMacs kostar från 549 SEK.

Rensa upp i mappar och filer

Något annat som kan förbättra prestandan och därmed hastigheten på din dator är att rensa upp i mappar och filer. Mer specifikt innebär detta att du bör gå igenom din dator och radera allt du inte längre behöver. Du sparar snabbt flera gigabyte utrymme och gör därmed din dator \”lättare\”, vilket också gör den snabbare. Du bör också se till att det inte finns filer och mappar på skrivbordet på din dator, eftersom det också gör den seg.

Rengör datorn med ett program

Beroende på om du är PC- eller Mac-användare finns det många program som kan utföra en programbaserad rengöring av din dator. Dessa program hittar oftast en massa temporära filer och annat som tar upp plats utan att behövas, som de raderar.

På så sätt blir din dator optimerad för att fungera snabbare. För Mac rekommenderar vi CleanMyMac.