Hackare utnyttjar säkerhetshål i webbläsaren Firefox

Hackare utnyttjar säkerhetshål i webbläsaren Firefox

Hackare utnyttjar säkerhetshål i webbläsaren Firefox 1920 717 GladTeknik A/S

Om du är en av de många danskarna som använder Firefox-webbläsaren på din dator eller bara har den installerad, var särskilt uppmärksam på den här artikeln. Det finns faktiskt ett antal okända hackare som för närvarande utnyttjar ett säkerhetshål i Firefox. I värsta fall kan de låsa hela datorn. Vi guidar dig genom problemet och vad du kan göra för att skydda dig själv och din dator.

En så kallad zero-day sårbarhet

Det aktuella problemet med Firefox kallas en noll-dagars sårbarhet. Nolldagssårbarheter täcker sårbarheter som hackare och skumma människor utnyttjar inför tillverkaren, i det här fallet Mozilla som gör Firefox, ens vet om det. Namnet kommer från det faktum att det går noll dagar från det att tillverkaren upptäcker problemet tills den första attacken inträffar. Detta innebär också att en sådan sårbarhet inom IT-säkerhet ofta lever i förklädnad och att hackare inte nödvändigtvis vill att tillverkaren ska bli medveten om det. För om tillverkaren blir medveten om det kan de lättare stänga säkerhetshålet.

Utan att bli alltför teknisk ligger sårbarheten i det här fallet i att Firefox-webbläsaren använder en viss kod utan att först verifiera den. Det är lite som att släppa in en främling utan att verifiera vem det är först. Detta är en särskilt kritisk sårbarhet, delvis för att den kan utnyttjas på distans och för att hackaren potentiellt kan få tillgång till hela datorn. Till och med den amerikanska regeringen har varit ute och sagt att folk omedelbart bör uppdatera sin Firefox-webbläsare till den senaste versionen för att skydda sig från faran.

Hur du skyddar din dator

Oavsett om du använder Firefox aktivt, ibland eller bara har den installerad, bör du omedelbart uppdatera din webbläsare till den senaste versionen. Den senaste versionen innehåller en korrigering som ska stänga säkerhetshålet. I många fall sker uppdateringen automatiskt när Firefox startas om. För att manuellt uppdatera Firefox, öppna Firefox, tryck på “Hjälp” och sedan “Om Mozilla Firefox”. Om du använder en Mac-dator, tryck på ‘Firefox’ och sedan på ‘Om Firefox’.

Behöver du hjälp med IT-säkerhet?

Om du vill att en professionell ska ta en titt på din dators IT-säkerhet är du mycket välkommen till kontakta oss. På GladTeknik hjälper vi människor varje dag att förbättra sin IT-säkerhet och har alltid goda råd och vägledning. Om du påverkas av ett virus eller skadlig kod kan vi också hjälpa dig att bli av med det.