Kontrollera om din information har delats i en dataläckage

Kontrollera om din information har delats i en dataläckage

Kontrollera om din information har delats i en dataläckage 1920 1280 GladTeknik A/S

Det är viktigt att skydda dina personuppgifter, lösenord och annan information. Detta är en av anledningarna till att det har ställts mycket strängare krav på skydd av personuppgifter de senaste åren. Det händer dock att företag antingen av misstag eller i samband med en kompromiss får sina kunders eller användares personliga information läckt ut. Det är annorlunda vad som läcks ut och det är inte säkert att det utgör ett hot, men du bör ändå hålla ett öga på om din information är bland de läckta. Även stora och ansedda företag som LinkedIn, Adobe, Dropbox, MyHeritage, MySpace och Kickstarter har varit bland företag med stora läckage av sina kunders data.

Hur man kontrollerar om din information har läckt ut

Media skriver regelbundet om de enorma dataläckage från företag som många danskar kan ha lagrat information med. Ett högt erkänt verktyg för att kontrollera om ens personliga information har läckt ut kallas Har jag blivit pwned. Trots det lite roliga namnet är det ett riktigt bra verktyg eftersom allt du behöver göra är att söka efter din e-postadress, varefter verktyget berättar om din information har läckt ut, samt vilka företag det har hänt med. Du kan också registrera dig för deras e-posttjänst, där du automatiskt informeras om din information har varit en del av en ny dataläckage – vi kan starkt rekommendera den. Om du har mer än en e-postadress bör du kontrollera dem alla individuellt.

Du bör göra detta om din information har läckt ut

Först och främst bör du inte få panik, utan istället hålla svalt. Läs på webbplatsen ovan vilka typer av information som har varit en del av läckan och överväga att ändra ditt lösenord. I vilket fall som helst är det lämpligt att ändra lösenordet regelbundet samt aktivera 2-faktor-inloggningen (om möjligt). 2-faktorinloggning är precis som vi i Danmark känner till det från NemID, där du förutom ditt användarnamn och lösenord också måste ange en variabelnummerkod som bara ägaren av kontot har. Det finns bra appar för ändamålet, till exempel Google Authenticator.

Vad används läckt information till?

Det kan finnas många olika avsikter för att använda läckt information. Om information av misstag har offentliggjorts är det inte säkert att det finns en fara just här och nu. Om ett företag däremot har hackats eller på annat sätt komprometterats och i det sammanhanget har stulits informationen från sina kunder eller användare är det troligtvis en misstänkt avsikt bakom det. Det kan vara identitetsstöld, förvärv av kreditkortsinformation, hackning av dessa användares andra konton (hackare vet att många använder samma användarnamn och lösenord på många ställen) och mycket mer. Med andra ord är det inte något du bör ta lätt på.

Är du i tvivel om vad du ska göra eller vill du hjälp med att rengöra och skydda din dator, då kan vi på GladTeknik hjälpa dig.