Har du problem med styrplattan på din MacBook?

Har du problem med styrplattan på din MacBook?

Har du problem med styrplattan på din MacBook? 560 420 GladTeknik A/S

Trackpad är den inbyggda musen i bärbara Mac-datorer som MacBook Air och MacBook Pro. Det är en viktig komponent i datorn, eftersom vi dagligen använder den för att navigera runt på datorn. Det är därför viktigt att den fungerar korrekt och precist. Men liksom med andra komponenter kan det uppstå problem med trackpaden av olika anledningar.

I dagens blogginlägg tittar vi på vad det kan bero på och framför allt vad du kan göra för att lösa problemet.

Varför fungerar inte min trackpad?

Trackpaden i din MacBook Air eller MacBook Pro kan sluta fungera eller fungera oprecist av olika anledningar. Därför kan det också finnas olika lösningar på problemen. I många fall kan problemen bero på något så banalt som att damm och smuts fastnar i kanterna. Ibland kan det krävas en reparation.

Vanliga trackpad problem

  • Trackpaden reagerar inte alls
  • Musen rör sig av sig själv
  • Klick på trackpaden fungerar inte
  • Oprecis registrering av rörelser
  • Sprucken eller skadad trackpad
  • Dubbelklick registreras även om du bara klickar en gång

Så här löser du trackpad problem i din MacBook

Det finns olika saker du kan prova själv för att lösa ett problem med din Macs trackpad. Det är inte säkert att det är tillräckligt, eftersom det ibland kan krävas en reparation eller utbyte, men det är värt att prova.

Om din trackpad är skadad eller har annan fysisk allvarlig skada bör den självklart bytas ut, vilket du bör få gjort av en professionell Mac-reparatör.

Rengör trackpaden från damm och smuts

Ofta kan damm och smuts fastna i kanterna. Smuts kan också vara fetthaltigt från mat och dryck eller från dina händer som ju hela tiden vidrör datorn. Om något klibbar eller fastnar kan det påverka hur trackpaden registrerar klick och rörelser. Det kan skapa problem som resulterar i att den fungerar oprecist eller inte alls.

Försök försiktigt rengöra din trackpad. Kom ihåg att stänga av din Mac helt och ta bort laddaren innan du börjar. Använd aldrig en dammsugare (det kan kortsluta din dator och permanent skada den). Använd en mikrofiberduk eller annan skonsam trasa som är lätt fuktad (inte blöt, men ordentligt urvriden). Om du inte kan få loss fastnat smuts kan du försöka försiktigt använda en trä- eller plasttandpetare.

Återställ NVRAM

Återställning av NVRAM kan ibland hjälpa till att åtgärda problem med trackpaden, eftersom NVRAM är din Macs minne för hårdvaruin inställningarna.

Såhär gör du:

  1. Stäng av din Mac och koppla ur laddaren
  1. Vänta några minuter
  1. Starta din Mac igen
  1. När skärmen tänds, tryck samtidigt på alternativ-, kommando-, P- och R-knapparna och håll dem nere i cirka 20 sekunder tills du hör den inledande ljudsignalen från din Mac igen
  1. Släpp knapparna och låt din Mac starta

Återställ SMC

SMC står för “System Management Controller” och är precis som NVRAM något i din Mac som hanterar hur hårdvaran fungerar. Det kan också återställas.

Hur du gör beror på vilken modell din Mac är:

Om ditt Macs batteri inte kan tas bort

  1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
  1. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ/alt-knapparna och tryck sedan på start/strömknappen
  1. Håll nere knapparna i 10 sekunder
  1. Släpp knapparna
  1. Försök starta din Mac igen

Om ditt Macs batteri kan tas bort

  1. Ta bort batteriet
  1. Håll ned start/strömknappen i 5 sekunder
  1. Sätt tillbaka batteriet
  1. Försök starta din Mac igen

Ska vi fixa din MacBooks trackpad?

Din MacBook är inte densamma om trackpaden inte fungerar optimalt. Om du upplever problem med den rekommenderar vi att du låter oss ta en titt på den.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och lämna sedan in din Mac till oss för att vi ska undersöka den. Vi börjar med en grundläggande hantering där vi tittar på problemet och bedömer om vi redan där kan lösa problemet eller om det krävs en mer omfattande felsökning. Därefter reparerar vi din Mac. Hos GladTeknik är det aldrig långa reparationsväntetider, så du får snabbt tillbaka din Mac.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias