Hur du frigör utrymme på din hårddisk

Hur du frigör utrymme på din hårddisk

Hur du frigör utrymme på din hårddisk 640 426 GladTeknik A/S

Hur du frigör utrymme på din hårddisk


Hårddisken i din dator har en begränsad mängd utrymme. De flesta datorer har en hårddisk på 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB. Om du börjar få slut på utrymme kan du inte installera de program du vill ha eller spara de filer du behöver. Den uppenbara första hjälpen är att frigöra utrymme på hårddisken. Se hur du gör det i dagens blogginlägg.

Töm papperskorgen

Oavsett om du använder Windows eller MacOS har din dator en papperskorg där raderade filer hamnar. Du kan frigöra utrymme genom att tömma papperskorgen. Du gör detta genom att högerklicka på den och välja “Töm papperskorgen” eller motsvarande.

Rensa upp i program och spel

Många har en mängd program installerade på sina datorer som de inte använder. Det kan finnas mycket utrymme att spara genom att rensa upp och ta bort program du inte längre använder.

På en Mac gör du detta genom att dra programmen till papperskorgen och sedan tömma papperskorgen.

På en Windows-dator gör du detta genom att gå till “Lägg till eller ta bort program” i Kontrollpanelen.

Program och spel kan ta upp mycket utrymme, så det kan finnas mycket att spara genom en sådan upprensning.

Använd ett rengöringsprogram

Ett annat alternativ är att använda ett rengöringsprogram som frigör utrymme som används för onödiga saker som temporära systemfiler, cachade filer och liknande. Till exempel kan programmet CCleaner användas. Programmet finns både för Windows och Mac. Det kan också göra din dator lite snabbare.

Hitta och radera stora, oanvända filer

Med tiden sparar de flesta några stora filer på hårddisken. Det kan vara flera gigabyte, och det kan vara värt att hitta och radera filer som inte längre används. Det kan också finnas dubletter om du har samma fil sparad mer än en gång, till exempel i olika mappar.

  • Du kan antingen hitta dessa filer manuellt eller använda ett program för detta.
  • Windows: till exempel WinDirStat MacOS: till exempel Disk Inventory X

Om du för många år sedan köpte och sparade musikfiler på din dator och nu använder streamingtjänster kan du överväga att radera dina gamla musikfiler för att frigöra utrymme.

Flytta filer till en extern hårddisk eller molnet

Du kan också frigöra utrymme genom att flytta filer till en extern hårddisk som ansluts via USB. Det mest praktiska är att flytta de filer som inte används så ofta och låta resten vara kvar på datorn. Externa hårddiskar är relativt billiga, så för många kan det vara en bra lösning.

Du kan också flytta några av dina filer till molnet.

Med molnet menas att du flyttar dem till internet, till exempel Dropbox, Google Drive eller liknande. Var uppmärksam på om den lösning du använder fortfarande tar upp utrymme på din dator, för i så fall är du inte mycket längre fram.

Behöver du hjälp att få mer utrymme på din dator?

Om du har följt våra instruktioner och ändå inte har tillräckligt med utrymme kan det vara så att du behöver professionell hjälp. Våra erfarna tekniker kan hjälpa dig att frigöra extra utrymme eller byta till en större hårddisk.

Du behöver bara skapa ett ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tittar vi på den.