Hur du gör din gamla dator snabbare

Hur du gör din gamla dator snabbare

Hur du gör din gamla dator snabbare 1920 1277 GladTeknik A/S

En dator måste kunna göra många olika saker, och den ska helst också kunna göra det relativt snabbt. För de flesta kommer det att bli ganska frustrerande på lång sikt om datorn känns långsam när du öppnar din webbläsare, startar ett program, sparar en fil eller tittar på en video. Men alla datorer blir långsammare med tiden, både på grund av ökade krav från de saker vi använder datorn för och sedan för att den slits ut både fysiskt och digitalt. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra för att få tillbaka din gamla dator. Vi tittar på detta i dagens inlägg.

Rengör den från damm och smuts

Datorn samlar damm och smuts över tiden, vilket innebär att kylfunktionen måste använda mer och mer resurser för att hålla din dator vid en tillräcklig temperatur. Vissa datorer är sämre än andra i detta avseende. Om du upptäcker att din dator är långsam eller om du vet att den antagligen innehåller damm och smuts, är det en bra idé att få den rengjord för damm och smuts. Detta måste göras med specialutrustning och använd aldrig dammsugare. Vi rekommenderar att du skicka det till ossså att du vet att det görs ordentligt och i en antistatisk miljö.

Använd ett rengöringsprogram

Förutom att fysiskt rengöra din dator kan du också rengöra den digitalt. För när du använder din dator kommer den att fyllas med många saker på hårddisken och i minnet. Förutom enkla steg som att rensa filer och tömma papperskorgen kan du också använda ett rengöringsprogram för att rengöra det ytterligare, där många rengöringsprocesser aktiveras. Det kan hjälpa lite. Ett av dessa CCleaner-rengöringsprogram som kan laddas ner gratis och nästan fungerar med ett enda klick.

Låt batteriet bytas ut

Batterierna slits ut över tiden, eftersom de vanligtvis håller i 500-1000 laddningar. När ett batteri håller på att ta slut, kommer det att märkas i datorns prestanda genom att sakta ner det. Därför bör du byta ut batteriet när så är fallet. För att undvika skador och felaktiga köp rekommenderar vi att du får en professionell för det.

Byt din hårddisk till SSD

HDD är en mekanisk hårddisk som äldre datorer har. En mekanisk hårddisk har en fysisk disk som roterar, från vilken data läses. Dessa är mer ömtåliga att skada och blir helt slitna med tiden, vilket har stor inverkan på hur bra din dator fungerar. Även om de fungerar perfekt är de mycket långsammare än SSD-hårddiskar som fungerar digitalt på samma sätt som en USB-kontakt. Därför kan det finnas mycket fart och prestanda att vinna i en sådan ersättning.

Uppdatera operativsystem och program

Om du är den typen som inte spenderar tid på att uppdatera datorns operativsystem och de program du använder kan du överväga att komma igång. Eftersom när tekniken utvecklas kommer uppdateringar som kan installeras och dessa, förutom säkerhetsuppdateringar, innehåller ofta också optimeringar som får datorn eller programmet att fungera bättre. Det är en enkel åtgärd som kan påverka.

Rengör skrivbordet

Vi menar inte ditt fysiska skrivbord utan snarare skrivbordet på din dator. Många människor tenderar att lagra filer på skrivbordet, men detta påverkar faktiskt datorns prestanda eftersom det måste spendera resurser på att visa dessa filer hela tiden, även om du inte tittar direkt på dem. Det är därför bättre att anpassa sig till ett bra mappsystem och ha så lite liggande på skrivbordet som möjligt.

Uppgradera RAM

RAM är datorns korttidsminne, och om du inte har tillräckligt med RAM för de program och processer du använder kommer du att upptäcka att din dator fungerar långsammare än den kunde. Därför kan en uppgradering till mer RAM i många fall väl ges ut. Var dock medveten om att många datorer har en övre gräns för hur mycket RAM-minne de kan hantera, så för att undvika felaktiga köp rekommenderar vi att du överlämna det till en professionell som oss. Sedan tar vi en titt på den och guidar dig till en bra lösning.

Använd en snabb webbläsare

Webbläsaren är det program du använder för att komma åt webbplatser. De vanligaste webbläsarna är Google Chrome, Microsoft Edge, Apple Safari och Mozilla Firefox. Särskilt Google Chrome är populärt, men är också känt för att använda många resurser när de körs, särskilt RAM. Därför kan det vara värt att byta till en annan webbläsare som fungerar snabbare.