Hur man säkert gör sig av med en dator

Hur man säkert gör sig av med en dator

Hur man säkert gör sig av med en dator 800 535 GladTeknik A/S

Hur man säkert gör sig av med en dator

Så här gör du dig av med en dator på ett ansvarsfullt sätt

Oavsett om du har fått en ny dator i julklapp, bytt ut den gamla för att den blev för långsam eller av någon annan anledning, är det relevant att veta vad du ska göra med den gamla.

Töm hårddisken på rätt sätt

När du gör dig av med din gamla dator är det viktigt att radera all data på hårddisken och se till att den inte kan återskapas. Det kan vara svårt eftersom data i många fall kan återskapas. Du måste se till att dina personliga data och filer inte hamnar i fel händer. Det gäller oavsett om du kastar bort datorn, ger den bort eller säljer den. Metoden beror på vilken typ av hårddisk din dator har.

Innan du gör något bör du se till att du har säkerhetskopierat allt som är nödvändigt eller flyttat det till en annan dator.

Om din dator har en HDD (Hard Disk Drive)

Först måste du radera alla dina program och filer. Kom ihåg att logga ut från eventuella tjänster som e-post och kalender, som synkroniseras med din dator. Kom ihåg att tömma papperskorgen. Sedan måste du se till att disken skrivs över med nya data, eftersom dina data annars kan återskapas. Windows: Detta görs bäst med ett program som gör det åt dig, och programmet som DBAN bör göra det mer än en gång för att vara tillräckligt säkert. Processen kan ta många timmar. Mac: Du kan använda det inbyggda programmet “Disk Utility/Diskverktyg”. Du måste stänga av datorn, sedan starta den medan du håller ned CMD + R och välja verktyget därifrån. Där kan du välja att radera hårddisken och under “Säkerhet” välja hur grundligt och säkert det ska göras (ju högre inställning desto bättre. Det tar dock längre tid, eftersom hårddisken skrivs över flera gånger).

Om din dator har en SSD (Solid State Drive)

Om du har en PC med en SSD, vilket de flesta nyare datorer har, bör du inte följa ovanstående process. Istället bör du använda tillverkarens verktyg för säker radering av disken. Tekniskt sett fungerar processen annorlunda, men utfallet är detsamma. Verktyget hittar du på tillverkarens webbplats (t.ex. Acer, ASUS, MSI, Corsair, Toshiba, Intel, SanDisk, Samsung osv.).

Om du har en Mac med SSD kan du följa processen som nämnts ovan, eftersom det är samma verktyg och metod.

Överväg att ta bort och förstöra disken Om disken inte ska användas, t.ex. om du vill kasta din dator på återvinningsstationen, rekommenderar vi att du tar ut hårddisken från datorn och förstör den. Det är det bästa sättet att säkerställa att data inte kan återskapas. I samarbete med Samvirke har vår Data Recovery Specialist Jens Tingleff gjort en kort video som visar hur du säkert förstör de två typerna av diskar.

Släng aldrig elektronik tillsammans med vanligt avfall Datorer och annan elektronik får aldrig slängas tillsammans med vanligt avfall. Det beror på:

Vissa material bör återvinnas: det kan t.ex. vara värdefulla metaller.

Vissa komponenter innehåller en mängd miljöfarliga ämnen: som batteriet och material som PVC, kvicksilver och bly. Om du kastar din dator bör du sortera den som elektronikavfall. Överväg om din dator fortfarande har ett värde Först och främst tycker vi att du bör överväga om din dator fortfarande har ett värde. Även om den är skadad eller bara sliten och gammal kan den fortfarande ha ett värde för andra.

Även en vätskeskadad Mac kan ha ett värde.

På GladTeknik köper vi t.ex. upp gamla och avlagda Mac-datorer, eftersom vi kan använda viss hårdvara som reservdelar eller optimera dem och sälja dem vidare till kunder som söker en billig Mac.

Om du behöver göra dig av med en gammal Mac uppmanar vi dig att få en offert från oss.

Om du har en annan dator eller inte vill sälja till oss kan du söka efter samma märke och modell på internet, t.ex. på DBA, och se vad andra säljer en liknande dator för.

Kom ihåg att om du säljer din dator till andra är det viktigt att hårddisken är helt tom och att detta görs på ett sätt som gör att dina data inte kan återskapas. Det är bara en av anledningarna till att det är säkert att sälja begagnade Mac-datorer till oss, eftersom vi ser till att det görs.

Vissa tillverkare och butiker, som Apple, Humac och Elgiganten, erbjuder också ett återköpsprogram där du kan få pengar för din gamla dator när du köper en ny. I de flesta fall kommer värdet dock att vara betydligt lägre än vad du kan få på andra platser om datorn har några år på nacken. I ett exempel från en av dessa leverantörer får man t.ex. bara 1 679 kr för en 21,5-tums iMac från 2013 med uppgraderade specifikationer.

Behöver du hjälp med din dator? Om du behöver hjälp med att ansvarsfullt göra dig av med din dator eller radera allt på din hårddisk så att det inte kan återskapas, är du välkommen att kontakta oss. Våra tekniker är redo att hjälpa dig säkert och tryggt genom processen.

Du behöver bara skapa en ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.