Hur man upptäcker falska mejl

Hur man upptäcker falska mejl

Hur man upptäcker falska mejl 1920 1280 GladTeknik A/S

Under de senaste åren har danskarna härjats av falska e-postmeddelanden som blir svårare och svårare att se igenom. Tidigare fick de flesta helt enkelt de så kallade Nigeria-bokstäverna, där man enligt uppgift skulle bli mycket rik genom att helt enkelt lämna över sin personliga information och bankinformation. Men nuförtiden är faran mycket större än bara det och bedragarna blir mer och mer ogenomskinliga. Nu upplever människor missbruk av sitt NemID, hackar sitt bankkonto, hackar sin webbkamera eller låser hela datorn i utbyte mot att behöva betala en lösen. Det här är ett stort problem och det kan vara mycket svårt att räkna ut falska e-postmeddelanden, så här ger vi dig några rekommendationer om hur du upptäcker falska e-postmeddelanden.

Vad är falska e-postmeddelanden?

Falska e-postmeddelanden är e-postmeddelanden som du får där avsändaren försöker lura dig. Det kan också vara så att personen låtsas vara någon annan, t.ex. din bank, myndigheter, polis eller en familjemedlem. Bedrägerierna känner inga gränser och tyvärr finns det människor som hoppar i fällan, med stora konsekvenser – ofta ekonomiska. Riktade företag gör ofta detta i form av så kallat VD-bedrägeri, där bedragaren låtsas vara företagets chef som ber finansanställda att snarast betala ut mycket pengar till ett utländskt konto. Denna typ av brott kallas också nätfiske.

De falska e-postmeddelandena låtsas ofta vara banker, SKAT, Nets eller andra myndigheter och företag.

Hur undviker jag falska e-postmeddelanden?

Ditt e-postprogram kan sortera ut många av dessa falska e-postmeddelanden och flytta dem till skräppostfiltret. I många fall händer detta helt automatiskt. Om du inte tror att ditt e-postprogram får allt, kan du markera falska mejl som skräppost och därmed göra ditt e-postprogram smartare. Ibland behövs mer, till exempel ett extra starkt skräppostfilter.

Dessutom är det viktigaste att du håller koll på hur du upptäcker falska e-postmeddelanden så att du skyddar dig själv och undviker att falla i fällan. Du kan göra detta på flera sätt.

Kontrollera avsändaren

Även om du får ett e-postmeddelande som påstås vara från SKAT, i och med att både SKAT är i avsändarens namn och den korrekta logotypen visas i e-postmeddelandet, betyder det inte att det är sant. Kontrollera därför avsändarens e-postadress. I de flesta e-postprogram kan du göra detta genom att trycka på avsändarens namn. Om du ser att e-postadressen ser konstig ut, innehåller slumpmässiga siffror eller bokstäver kan det vara ett tecken på att den är falsk. Om det låtsas vara från till exempel SKAT, men har skickats från @ gmail.com, @ hotmail.com eller liknande, är det inte heller legitimt. Ibland använder bedragare en e-postadress som är mycket lik den verkliga, bara med en bokstav mer eller mindre – så titta noga.

Kontrollera om det finns stavfel

Stavningsfel är vanligtvis ett enkelt sätt att upptäcka falska e-postmeddelanden. Bedrägerierna är sällan danska och använder därför Google Translate för att översätta från sitt modersmål. Men det går inte alltid lika bra, så både språk och stavning är helt fel. Var dock medveten om att översättningstjänster som Google Translate blir bättre och bättre för varje år som går, så i det långa loppet är det inte säkert att stavfel kommer att visas i bluff-e-postmeddelanden.

Kontrollera syftet

Scam e-post och falska e-postmeddelanden vill alltid få något ur dig. Det kan vara din personliga information, ditt kreditkort, ditt NemID eller något annat. Var uppmärksam på vad det är. Ofta vill bedragaren att du öppnar en bilaga, klickar på en länk eller klickar på en knapp. Gör inte det. Dessutom kommer inga banker, myndigheter eller poliser för den delen att be om din känsliga information via e-post på det sättet.

Håll musen över länken

Om du håller musen över länken kan du se var länken går i hörnet. Har du t.ex. fick ett mejl som låtsas vara SKAT.dk, men länken går inte till SKAT.dk (utan istället en helt annan webbplats), då är det troligtvis falskt.

Om du är osäker på om det är ett falskt e-postmeddelande

Det ger sig nästan, men om du bara är det minsta tvivel om det är ett falskt e-postmeddelande du har fått, ska du inte göra vad avsändaren ber dig göra. Det bästa skulle vara att du kontaktar avsändaren per telefon (där du ringer dig själv) och frågar om e-postens legitimitet. Alternativt kan du få andra att ge sina åsikter om huruvida e-postmeddelandet är falskt, men det beror uppenbarligen på deras färdigheter när det gäller att se igenom detta.

Om skadan har inträffat

Om du har kommit för att göra vad ett bedrägeri-e-post har bett dig att göra, t.ex. skicka din personliga information, bankuppgifter, ditt NemID eller något annat, då måste du agera. Vi råder dig att först kontakta organen i fråga, t.ex. din bank och NemID så att du kan få den blockerad och skickas ny. Därefter bör du rengöra din dator för virus och skadlig kod som gömmer sig, samt skaffa ett webbkameraomslag. På GladTeknik kan vi hjälpa dig med de två sista sakerna.