Hur rengör jag din dator?

Hur rengör jag din dator?

Hur rengör jag din dator? 1920 1271 GladTeknik A/S

En dator, som så mycket annat, bör helst underhållas för att säkerställa att den uppnår bästa möjliga livslängd. En av de saker du kan göra för att underhålla din dator är att göra en sanering. I det här inlägget kommer vi att guida dig till detta.

Intern rengöring av PC

Precis som damm, smuts och smuts samlas i ditt hem, så gör din dator det också. Detta händer bland annat för att damm sipprar in i datorn eller sugs in i den av fläkten när den håller datorn kall. Med tiden orsakar det dock att din dator saktar ner, eftersom den behöver mer resurser för att svalna än om den inte innehåller damm. Din dator kan också ha allvarliga problem med överhettning och buller om den är särskilt dålig.

Det är frestande att ta ut dammsugaren och suga ut dammet, men gör det aldrig. Dammsugning skapar statisk elektricitet, vilket kan leda till att din dator kortsluts. Använd istället antingen en burk tryckluft som du kan rengöra den med, eller ännu bättre få en specialist att göra det. På GladTeknik använder vi rätt professionell utrustning för intern rengöring av datorer och vår verkstad är ESD-skyddad, vilket innebär att den är skyddad mot statisk elektricitet. Komprimerad burk i luften räcker sällan för att göra så stor skillnad. Istället ska du öppna och rengöra datorn ordentligt för att ta bort allt damm. Det är vad vi kan hjälpa dig med. I samband med en intern rengöring kommer vi också att identifiera om andra saker behöver repareras, till exempel byte av kylpasta eller om det finns problem med kylaren.

Programrengöring på PC

Det är inte bara fysisk rengöring som din dator drar nytta av. Med tiden ackumuleras också filer och andra saker i ditt datorsystem, vilket också kan sakta ner det. För att fixa detta kan du köra ett program som rensar oanvända filer, cache och liknande, till exempel program CCleaner.

Vissa lagrar många filer på skrivbordet, vilket också saktar ner datorn över tiden. Detta beror på att datorn ständigt måste hantera saker som finns på skrivbordet, även när de inte används eller öppnas. Det är därför bäst att skapa ett mappsystem och lagra dess filer i det istället.

Rengöring av PC-skärmen

Skärmen kan kännas som en magnet för smuts och fettfingrar. Om du vill rengöra din PC-skärm är det dock viktigt att det görs med rätt utrustning så att du undviker att skada skärmen. Vi rekommenderar att du använder speciella rengöringsservetter för PC-skärmar. Ingenting med hårda kemikalier och en grov yta. Alternativt kan du använda en lätt fuktad mikrofiberduk, helst med destillerat vatten eller silrengöringsmedel. Köksrulle du bör hålla dig borta från eftersom det kan repa skärmen.