Hur rengör jag en iMac?

Hur rengör jag en iMac?

Hur rengör jag en iMac? 640 360 GladTeknik A/S

Med tiden kommer alla datorer att samla in damm och andra små partiklar inuti. Detta gäller även iMac-datorer. Detta kan påverka din iMacs förmåga att svalna ordentligt, vilket har en negativ inverkan på dess prestanda. Dvs. hastighet, användarupplevelse och hållbarhet etc. Så vad kan du göra? Vi förklarar detta i det här inlägget.

Damm i iMac

iMacs unika design, där dator och skärm är integrerade i ett stycke, ger ett minimalistiskt och elegant utseende på skrivbordet och en hel del platsbesparingar uppnås. Det är för många att föredra. Din iMac är dock inte immun mot damm, smuts och andra små partiklar som kan cirkulera i luften, och det är faktiskt något du bör vara medveten om. För precis som med andra datorer, både stationära och bärbara datorer, PC och Mac, kan damm och smuts i din iMac påverka dess prestanda. Det gör det för att din iMac måste hålla en rimlig temperatur, och det gör det genom att blåsa ut den heta luften ur datorn. En iMac och iMac Pro har ventilation längst ner på datorn / bildskärmen och på baksidan. Dessa ventilationshål måste därför vara öppna och avblockerade för att värmen som datorn byggs upp under användning ska komma ut. Det är dock inte bara blockeringen av själva ventilationskanalerna som du behöver vara medveten om, eftersom damm och smuts också lätt kan samlas djupare inuti datorn. Det kan vara på de olika komponenterna eller i hörn och krokar.

Förutom värmeproblem kan damm i iMac också få det att göra mer ljud eftersom fläkten behöver arbeta snabbare. Om du är trött på en högljudd fläkt kan en intern rengöring förmodligen hjälpa till.

Hur rengör jag en iMac för damm?

Rense iMac for støv

Apple är känt för att göra vackra mönster, men också design som för den allmänna konsumenten är svåra eller nästan omöjliga att tippa med. iMac är inget undantag, för här har Apple limmat skärmen. Observera skärmen som du måste ta bort för att göra ändringar eller för att rengöra datorns insida. För att öppna en iMac krävs därför speciell utrustning. Det är också viktigt att detta görs i en antistatisk miljö för att undvika kortslutning.

När iMac öppnas försiktigt används en luftkompressor för att försiktigt blåsa ut damm från datorn. Det är också möjligt att använda tryckluft i en burk med 100% torr luft, men det är inte alltid detta blir av med allt. När datorn är dammfri kan den återmonteras med nytt lim (även specialutrustning).

Som du kan läsa är en intern rengöring av iMacs en lite mer komplicerad process för den allmänna användaren, och vi rekommenderar därför att du får professionell hjälp istället för att prova det själv. För om det först går fel riskerar du att behöva få din iMac reparerad.

Kan jag inte bara använda dammsugaren?

En mycket vanlig fråga som vi ibland får är om du inte bara kan använda dammsugaren vid iMacs ventilationskanaler och på det sättet suga ut damm. Svaret är NEJ. Slutligen får du inte göra det! Dammsugning av en dator kan kortsluta den och därmed förstöra den på grund av statisk elektricitet. I vår verkstad är arbetsstationerna ESD-skyddade, vilket är just för att undvika statisk elektricitet.

Video om rengöring av datorer

Vi har tidigare gjort en video som visar hur datorer rengörs ordentligt. Videon fokuserar på bärbara datorer, men samma principer gäller för stationära datorer som iMac och iMac Pro.