Hur rengör man sin dator?

Hur rengör man sin dator?

Hur rengör man sin dator? 560 420 GladTeknik A/S

Rensa PC

En PC bör – liksom allt annat – underhållas för att säkerställa att den har så lång livslängd som möjligt. En av de saker man kan göra för att underhålla sin PC är att rengöra den. I den här artikeln guidar vi dig igenom det.

Inre rengöring av PC

Precis som det samlas damm och smuts i ditt hem, händer det också i din PC. Detta beror bland annat på att damm sipprar ner i datorn eller sugs in i den av fläkten när den kyler ner datorn. Med tiden leder det till att din PC blir långsammare, eftersom den behöver mer resurser för att kyla sig ner än om den inte innehåller damm. Din PC kan även få allvarliga problem med överhettning och buller om det är särskilt illa.

Det är frestande att ta fram dammsugaren och suga ut dammet, men det bör du aldrig göra. Att dammsuga skapar statisk elektricitet som kan kortsluta din PC. Istället bör du antingen använda en burk med komprimerad luft för att rengöra den, eller ännu bättre: få en specialist att göra det. På GladTeknik använder vi rätt professionell utrustning för inre rengöring av datorer och vår verkstad är ESD-säkrad, vilket innebär att den är skyddad mot statisk elektricitet. Komprimerad luft på burk är sällan tillräckligt för att göra en stor skillnad. Istället bör datorn öppnas och rengöras ordentligt så att allt damm avlägsnas. Det är det vi kan hjälpa dig med.

I samband med en inre rengöring kommer vi också att identifiera om det är nödvändigt att åtgärda andra saker, som att byta kylpasta eller om det finns problem med kylaren.

Rengöring av programvaran på din PC

Det är inte bara fysiska rengöringar din dator behöver. Med tiden samlar det sig filer och andra saker i datorns system, vilket också kan orsaka en långsam dator.

Vissa sparar många filer på skrivbordet, vilket också gör datorn långsammare över tiden. Det beror på att datorn hela tiden måste hantera de saker som ligger på skrivbordet, även när de inte används eller öppnas. Det är därför bäst att skapa ett mappsystem och spara dina filer där istället.

Rengöring av PC:ens skärm

Skärmen kan kännas som en magnet för smuts och fingeravtryck. Om du vill göra skärmen ren är det viktigt att använda rätt utrustning så att du undviker att skada skärmen. Vi rekommenderar att du använder speciella rengöringsservetter för PC-skärmar. Ingen hårda kemikalier eller grov yta. Alternativt kan du använda en lätt fuktig mikrofiberduk, helst tillsammans med destillerat vatten eller skärmrengöringsvätska. Hushållspapper bör du undvika eftersom det kan repa skärmen.