Hur uppdaterar jag BIOS på mitt moderkort?

Hur uppdaterar jag BIOS på mitt moderkort?

Hur uppdaterar jag BIOS på mitt moderkort? 1920 1240 GladTeknik A/S

Hur uppdaterar jag BIOS på mitt moderkort?

Vi har på senare tid skrivit inlägg om olika hårdvaruuppgraderingar såsom uppgradering till den nya AMD Ryzen-processorn och problem med CPU-uppgraderingar generellt. I dessa nämnde vi vikten av att uppdatera din BIOS. Men hur gör man det i praktiken? Det tittar vi på i detta inlägg.

Vad är BIOS?

Alla datorer har ett moderkort, som är den enhet som kopplar samman alla andra komponenter så att de fungerar tillsammans. Ett moderkort har något som kallas BIOS, vilket står för “Basic Input/Output System”. Ditt moderkorts BIOS innehåller informationen din dator behöver för att kunna använda sina komponenter och den anslutna hårdvaran. Det gäller allt från CPU, RAM, GPU, USB-portar, hårddisk, tangentbord, mus med mera

Varför bör jag uppdatera BIOS?

Tidigare var det så att man själv behövde definiera ny hårdvara i BIOS; nu för tiden är det enklare. Den gör det mesta av jobbet automatiskt. Trots det finns det situationer där det är nödvändigt att uppdatera BIOS. Det kan vara till exempel när du har helt ny hårdvara som en ny CPU (processor) som först stöds i en senare uppdatering av BIOS. Utan den senaste versionen kan du riskera att din dator inte alls startar efter att du har uppgraderat någon hårdvara.

Så här uppdaterar du BIOS Även om allt kan låta väldigt tekniskt och faktiskt är det, är det inte så komplicerat. Du kan vanligtvis hitta den aktuella versionen och uppdateringen genom att gå till tillverkarens hemsida, där du också kan hitta information om kompatibilitet.

Om du till exempel har ett moderkort från ASUS, hittar du den uppdatering du behöver på Asus.com. De flesta tillverkare har en sökruta där du kan söka fram din datormodell och få fram rätt BIOS-uppdatering. Se gärna den nedanstående videon från ASUS där de går igenom processen. Det kommer att vara ungefär liknande för andra märken.


Behöver du hjälp med att uppdatera BIOS?

Om du vill ha hjälp med att uppdatera BIOS på din dator, står vårt team av kunniga tekniker redo att hjälpa dig. Vi har korta väntetider och hög servicenivå, vilket säkerställer att du snabbt får tillbaka din dator. Om det behövs andra reparationer av din dator kan vi också hjälpa till med det.

Du behöver bara skapa ett ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.