Hur varm kan en dator tåla att bli?

Hur varm kan en dator tåla att bli?

Hur varm kan en dator tåla att bli? 560 420 GladTeknik A/S

Du har kanske upplevt att din dator blir varm. Kanske till och med varmare än du tycker är normalt eller kanske till och med tillräckligt varm för att du ska bli bekymrad över det. Ibland får vi frågan om hur varm en dator kan tåla att bli. I dagens blogginlägg kommer vi att utforska och besvara den frågan.

Datorer och temperaturer

Elektronik – såsom datorer – genererar värme när de är påslagna och i användning. Hur mycket värme som genereras beror på vilken dator det handlar om, vad den används till och en rad andra faktorer.

Hur varm en dator blir kan delas upp i två saker:

    1. Hur mycket värme den genererar, och
    1. hur bra den är på att bli av med denna värme efteråt.

De här två sakerna varierar från dator till dator. Vissa genererar mindre värme än andra, och vissa är särskilt bra på att bli av med värmen och hålla temperaturen på en acceptabel nivå.

Till exempel genererar de senaste Mac-datorerna med Apples egna ARM-baserade chip mycket mindre värme än många andra datorer, eftersom de är optimerade för det. Andra kanske genererar mer värme, men är å andra sidan bättre på att kyla ner datorn igen. Stationära datorer är vanligtvis bättre på att kyla ner än bärbara datorer eftersom de har fler och större kylare och det finns mer utrymme mellan komponenterna, vilket ofta ger en bättre luftgenomströmning. I en bärbar dator är det dock viktigt att luftgenomströmningen inte är blockerad så att alla komponenter kan fungera optimalt.

Kylningen inuti datorn beror också på flera faktorer, såsom designen, materialen och mängden och placeringen av fläktarna. Kylningen i datorn kommer dock bara att vara effektiv om du håller den ren. Att datorer överhettas beror ofta på att det har samlats damm och smuts inuti datorn under åren, vilket minskar luftflödet och därmed minskar kylningens effektivitet.

Man kan säga att ju mer damm och smuts som har samlats i datorn, desto svårare blir det för den att svalna effektivt. Det resulterar i en varmare dator och sämre prestanda.

Kylpasta

En annan viktig faktor för optimal kylning är kylpasta, som är ett ämne som appliceras på processorn (CPU). Denna kylpasta appliceras inte alltid optimalt från fabriken och bör bytas ut med ny pasta över tiden för att fungera optimalt. Om din processor inte har fått rätt mängd kylpasta applicerad på rätt sätt kommer processorn att bli för varm och fungera mindre effektivt.

Därför kan det vara bra att få din dator underhållen invändigt av professionella tekniker med rätt utrustning – gärna minst varannat år. På det sättet får datorn bättre förutsättningar att hålla längre, ge dig den bästa användarupplevelsen och minimera behovet av en datorreparation senare.

Om en dator under längre tid blir kroniskt för varm kommer den att slitas snabbare. Med andra ord kommer datorn att behöva bytas ut snabbare än om den underhålls på rätt sätt.

Hur varm får din dator bli?

När man pratar om att en dator kan bli för varm är den naturliga frågan givetvis hur varm den kan tåla att bli. Tyvärr finns det inte ett enkelt svar på det. De olika komponenterna kan ha olika temperaturer och olika gränser för hur varma de kan bli, och dessa kan ha olika gränsvärden från modell till modell.

Till exempel har många grafikkort olika temperaturer som de fungerar bäst vid och olika gränsvärden, där vissa modeller kanske fungerar bäst vid temperaturer på 50-60 grader medan vissa modeller kan tåla högre temperaturer. Höga temperaturer bör dock undvikas. Så om du vill ha ett exakt svar måste du undersöka vilka gränsvärden som gäller för de olika komponenterna i din dator, så att du kan försäkra dig om att de inte blir för varma. De flesta datorer och deras komponenter justerar prestandan om temperaturen överskrider en viss gräns. Det görs för att undvika att datorn blir för varm. Om temperaturen blir helt okontrollerbar kommer datorn att stängas av automatiskt; det är en säkerhetsmekanism.

Ska vi optimera kylningen i din dator?

Oavsett om du har en stationär eller bärbar dator kan vi hjälpa till att förbättra kylningen i den. Efter flera års användning kan de flesta datorer dra nytta av en inre rengöring, där vi använder speciell utrustning i vår antistatiska verkstad för att säkerställa en säker rengöring. Du bör aldrig använda en dammsugare eller liknande för att ta bort damm från en dator, eftersom det kan orsaka kortslutning. Det är bland annat därför det är bäst att lämna in datorn för rengöring hos professionella. Förutom en inre rengöring av datorn kan vi också hjälpa till med att reparera fläktar, installera bättre kylning, montera ny kylpasta osv.

Om vi ska hjälpa dig med din dator, måste du bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in den på vår verkstad, så ska vi ta en titt på den.