Kan en Mac uppgraderas?

Kan en Mac uppgraderas?

Kan en Mac uppgraderas? 1382 1122 GladTeknik A/S

Om du äger en Mac-dator är du förmodligen bland dem som är glada att Mac-datorer håller i så många år och “bara fungerar”. Det är inte ovanligt att en Mac håller bra i många år och fungerar felfritt. Men en nackdel med en Mac är att den är utformad på ett sätt som gör det riktigt svårt eller nästan omöjligt att uppgradera. Så om du drömmer om att få mer RAM eller ett nytt grafikkort i din Mac, är det relevant att fråga om en sådan uppgradering alls är möjlig. Vi tittar på detta i dagens inlägg.

Vad är en Mac-uppgradering?

En Mac-uppgradering i detta sammanhang är inte att ersätta den gamla modellen med den senaste Apple-datorn på marknaden. Istället tänker vi på att uppgradera en befintlig dator, till exempel med mer RAM, en snabbare processor, ett bättre grafikkort eller något helt annat. Om du inte har arbetat med den typen av saker tidigare eller är vana vid Windows-baserade datorer, kanske du tror att det är en självklarhet att kunna uppgradera en dator med den typen av saker. Men det gäller faktiskt inte Mac, och ändå. Faktum är att Apple, genom sin design, har gjort det svårt att uppgradera en Mac. Det finns dock fortfarande några alternativ.

Varför är Mac-datorer svåra att uppgradera?

Först och främst bör det nämnas att det inte är omöjligt att uppgradera i en Mac. Det är bara en skillnad mellan vad som kan uppgraderas, vilken dator det handlar om och hur det är möjligt att göra. Om det till exempel på många datorer är enkelt att byta ut RAM-block via en grind längst ner på datorn, har detta alternativ tagits bort via designen i MacBooks och iMac, så hela datorn måste öppnas för att uppgradera RAM i en Mac. Och det är just kärnan i saken. Designen är gjord på ett sätt så att den allmänna konsumenten inte enkelt kan uppgradera sina Mac-datorer. Om det beror på att Apple vill att människor ska byta ut sina datorer i större utsträckning, oavsett om det beror på platsoptimering, att de vill att du ska uppgradera i deras webbshop med själva köpet eller något helt annat vet vi inte. Men det betyder verkligen att det för de flesta är bäst att få uppgraderingar på en kunnig Mac-specialist.

Förutom att uppgraderingar inte görs lätt tillgängliga i allmänhet, limmas många delar av MacBooks och iMacs ihop. Vissa modeller mer än andra. Detta innebär att de båda behöver en viss mängd kunskap och färdigheter för att demontera delarna, men också för att montera dem igen. Det är därför det sällan är en bra idé att kasta dig in i det. Eftersom det sällan är så enkelt som att bara skruva loss några skruvar, uppgradera och sätta i skruvarna igen.

Vad kan uppgraderas på en Mac?

Även om det inte är enkelt att uppgradera en Mac, betyder det inte på något sätt att det är omöjligt. Det handlar bara om vad som är möjligt att uppgradera, vilken modell det handlar om och hur det görs i praktiken. Några av komponenterna som vanligtvis kan uppgraderas i en Mac är:

  • Bagge
  • Hårddisk från hårddisk till SSD
  • Hårddisk för en med mer utrymme
  • Batteriet
  • MacOS-operativsystem

Förutom de nämnda exemplen på uppgraderingar (som kan variera från modell till modell) finns naturligtvis alla reparationsalternativ, t.ex. reparation av bärbar datorskärm, tangentbordsreparation, interiörstädning, logicboard reparationreparation av vätskeskador, grafikkortet etc.

Är det värt att uppgradera en gammal Mac?

I grund och botten ja. Flera av de uppgraderingar som är möjliga att göra kan utan tvekan löna sig, eftersom det kan förnya din Mac och få den att fungera mycket bättre. Ett slitet batteri, till exempel, kommer att ha stor nytta av att bytas ut, vilket kan ge datorn överlag bättre prestanda och naturligtvis bättre effekt. På samma sätt kan uppgradering av RAM och hårddisk också göra mycket för användarupplevelsen. En sådan skillnad kan innebära att du kan undvika att behöva köpa en helt ny Mac, vilket kan spara många tusen kronor. Till exempel uppgraderade vi nyligen hårddisken i en gammal iMac från 2013 som fungerade dåligt (från hårddisk till SSD-hårddisk), vilket fick den att fungera så bra som ny efteråt. Kunden gick bara och övervägde att köpa en ny dator, så det här är bara ett exempel där det har varit riktigt bra att göra en uppgradering eller reparation av en gammal Mac.

Om du undrar om din Mac kan eller bör uppgraderas är du mycket välkommen att kontakta oss. Vi tar gärna en icke-bindande titt på din Mac i vår verkstad i Köpenhamn och bedömer om det är möjligt att uppgradera den. Du får bra och kunniga råd från början till slut och inga överraskningar.