Kan man installera Windows på en Mac?

Kan man installera Windows på en Mac?

Kan man installera Windows på en Mac? 560 420 GladTeknik A/S

När man vill köpa en ny dator funderar många över om de ska välja en Mac eller en PC. Det finns fördelar och nackdelar med båda typerna och vilket som är det ideala valet beror på behov och preferenser. Till exempel kan du behöva använda program som bara fungerar på Windows. Om du föredrar en Mac men har just det behovet är en uppenbar fråga om du kan installera Windows på en Mac. I dagens blogginlägg tittar vi på det och ger vårt rekommendation.

Kan Windows fungera på Mac?

Det korta svaret är “ja” – det är möjligt på olika sätt.

Apples datorer kallas Macs och använder Apples egenutvecklade operativsystem kallat MacOS. Det är en motsvarighet till Windows som vanligen används på PC. Det finns många skillnader mellan de två operativsystemen och naturligtvis många saker de båda kan göra, men det kommer alltid att finnas program, spel och annat som bara fungerar i det ena operativsystemet och inte i det andra. Därför undersöker vissa Mac-ägare om det är möjligt att installera Windows på sin Mac och på så sätt kunna växla mellan de två operativsystemen beroende på behov.

Windows på Mac via Boot Camp

Apple lanserade för många år sedan en funktion som heter Boot Camp och som gör det möjligt att installera Windows som ett extra operativsystem på en Mac, så att du kan växla mellan de två och alltså inte bara ha ett operativsystem. Boot Camp fungerar dock endast på Mac-datorer med Intel-processorer; det vill säga att de senaste MacBooks och iMacs med den nya M1-chippet inte stöder detta.

Windows på Mac via virtuell maskin

En annan metod för att köra Windows på en Mac är via en virtuell maskin. En virtuell maskin är en mjukvara som används för att köra ett operativsystem eller applikationer utan att dessa faktiskt är installerade på själva datorn. Det används ofta inom företag där anställda behöver ansluta till specifika program i en säker miljö eller liknande. Denna metod kan dock också användas för att köra Windows på en Mac. Den virtuella maskinen tilldelas en del av datorns resurser för att köra operativsystemet och tillhörande program. Denna lösning fungerar även på de senaste Mac-datorerna med M1-chippet.

Därför bör du inte installera Windows på din Mac

Trots att det är möjligt att installera Windows på en Mac rekommenderar vi det inte.

För det första är en Mac inte byggd för att stödja Windows. Det låter kanske konstigt med tanke på att det är möjligt – bland annat via Boot Camp. Windows på en Mac kommer sällan att fungera lika bra som MacOS gör på en Mac. Genvägar på tangentbordet, funktioner i pekplattan på MacBooks och mycket annat fungerar annorlunda, eller inte alls, så snart du använder Windows. Det kan låta banalt men det är avgörande för en bra användarupplevelse och det uppstår ofta problem med dessa eftersom MacOS och Windows har mycket olika tangentkombinationer och gör saker på olika sätt.

Till exempel används CTRL i Windows och CMD på Mac. Så om varken Boot Camp eller den virtuella maskinen kan hantera dessa skillnader blir det lätt ganska besvärligt att arbeta i Windows på din Mac.

Funktionaliteten och upplevelsen i Windows beror på rätt drivrutiner för att fungera och här halkar Apple ofta efter eftersom Windows inte är deras fokusområde. Detta kan leda till olika tekniska problem. Dessutom åtgärdas många fel och tekniska problem som funnits på Mac bara i MacOS och inte i Windows.

Hos GladTeknik stöder vi inte Windows på Mac-datorer och kan alltså inte hjälpa till med eventuella problem som uppstår.

    • Om du redan har installerat Windows på din Mac och upplever problem rekommenderar vi att du söker lösningar på nätet.
    • Om du ännu inte har installerat Windows på din Mac är vår tydliga rekommendation att du inte gör det och istället har en PC med Windows för de saker som kräver en dator baserad på Windows.