Macbook fungerar bara med laddare ansluten, vad gör jag?

Macbook fungerar bara med laddare ansluten, vad gör jag?

Macbook fungerar bara med laddare ansluten, vad gör jag? 1920 1080 GladTeknik A/S

Om du upptäcker att din Macbook bara fungerar om du har laddaren ansluten, undrar du förmodligen vad som är fel och inte minst hur du kan lösa problemet. Vi dyker in i det idag.

När en Macbook bara fungerar med laddaren ansluten

Om du har en Macbook som bara startar när strömförsörjningen är ansluten, eller om den inte kan hålla ström till batteriet och därför alltid måste ansluta strömförsörjningen snabbt, är det något fel med din dator. Problemet beror vanligtvis på ett dåligt batteri, men det kan också bero på andra saker. Anledningen till att ett dåligt batteri är normalt är att alla batterier har en begränsad livslängd, vanligtvis 500-1000 laddningar för ett Macbook-batteri. Så med tiden måste det bytas ut.

Kontrollera om batteriet behöver bytas ut

På en Macbook är det super lätt att göra det kontrollera om batteriet är trasigt eller slitet och bör därför ersättas. Förutom att leta efter fysiska tecken som ett svullet batteri, som ofta får datorns botten att svälla, kan du kontrollera batteriets hälsa i själva operativsystemet. Håll ner alternativet / allt-knappen och tryck på batteriikonen med musen. Detta visar batteriets status i en rullgardinsmeny som visas nedan.

Du kan se följande lägen:

Vanligt: Batteriet fungerar normalt

Byt ut snart: Batteriet fungerar fortfarande normalt, men inte lika bra som när det var nytt och bör därför bytas ut snart.

Byt ut nu: Batteriet fungerar antagligen fortfarande normalt, men betydligt sämre än när det var nytt. Datorn skadas inte i detta tillstånd, men du bör schemalägga ett batteribyte.

Batteri för service: Batteriet fungerar inte längre normalt. Lämna därför tillbaka din Macbook för service, till exempel hos oss på GladTeknik, så att du kan byta batteri. Detta kommer också att göra att din dator fungerar bättre. Som standard kommer din Mac inte att skadas av batteriet i detta tillstånd, men vi rekommenderar inte att du väntar på att den ska bytas ut. Det kan sällan löna sig att vänta.

Service batteri på Mac

Återställ SMC

Om ditt batteri inte verkar gå sönder kan du försöka återställ SMC (System Management Controller). SMC i din Mac hanterar ett brett spektrum av funktioner, inklusive batteri och strömförsörjning. Ibland kan det hjälpa att återställa detta, som att starta om en dator kan lösa andra typer av IT-problem.

Om du inte är särskilt teknisk rekommenderar vi att du får en professionell att titta på din Mac istället. Kom ihåg att du alltid får det hos oss på GladTeknik gratis grundläggande felsökning av Mac genom att lämna in på vår verkstad i Köpenhamn.

Olika metoder för att återställa SMC

Det finns två olika sätt att göra detta. Vilken du behöver beror på om din dator har ett löstagbart batteri eller om du använder en stationär dator som en iMac.

Om datorns batteri inte kan tas ut

 1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
 2. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ / alt-knapparna och tryck sedan på start / strömbrytaren
 3. Håll knapparna intryckta i 10 sekunder
 4. Släpp knapparna
 5. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om datorns batteri kan tas ut

 1. Ta ut batteriet
 2. Håll start / strömbrytaren intryckt i 5 sekunder
 3. Sätt tillbaka batteriet
 4. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om du använder en iMac eller annan stationär dator

 1. Ta bort strömförsörjningen
 2. Vänta i 15 sekunder
 3. Sätt tillbaka strömförsörjningen
 4. Vänta ytterligare 5 sekunder och försök sedan sätta på datorn igen