Macbook-skärmen stängs av slumpmässigt, vad gör jag?

Macbook-skärmen stängs av slumpmässigt, vad gör jag?

Macbook-skärmen stängs av slumpmässigt, vad gör jag? 1920 1280 GladTeknik A/S

Vissa Mac-ägare rapporterar att deras Macbooks stänger av skärmen slumpmässigt. Detta trots att datorn fortfarande har ström på batteriet och att det inte läggs i viloläge. Datorn i sig är fortfarande på, men skärmen blir helt svart och vaknar först efter en tid. Om du har en Macbook-dator som slår av skärmen slumpmässigt, förtvivla inte, för den kan troligen fixas. Prova dessa tips.

Kontrollera dina skärminställningar

Först och främst bör du kontrollera om din Macbook är inställd på att stänga av skärmen efter ett visst antal minuter. För att göra detta, tryck på apple-ikonen i det övre vänstra hörnet, tryck på ‘Systeminställningar’ och sedan på ‘Energisparläge’.

Antivirusprogram kan skapa detta problem

Inte alla använder antivirusprogram på sin Macbook, men det kan vara orsaken till problemet. Vissa antivirusprogram är kända för att orsaka denna typ av problem på Macbooks. Till exempel Avast som båda är kända för att få Macbooks att stänga av skärmen slumpmässigt och skapa ett antal andra problem. Exakt Avast, vi rekommenderar våra kunder att hålla sig borta på grund av de tekniska problem som vi ofta ser programmet skapa på både Mac och PC. Du kan testa om ditt antivirus orsakar problemet genom att inaktivera eller avinstallera programmet från din Mac. Om du inte upplever problemet efter detta har du svaret.

Om du vill ha ett riktigt bra antivirusprogram rekommenderar vi BullGuard eller Kaspersky. Vi är också BullGuard-partners, så kontakta oss gärna för information om specialpriser.

Kontrollera om batteriet ska bytas ut

Batteriet i din Macbook slits ut med tiden och fungerar därför sämre. Detta kan manifesteras både genom att batteriet inte håller på strömmen lika bra som tidigare och genom att datorn tolkar fel hur mycket ström det finns på batteriet. Det senare kan också skapa en upplevelse att skärmen stängs av slumpmässigt (eller åtminstone upplevs slumpmässigt). På en Mac kan du se om batteriet ska bytas ut genom att hålla ner Alt-knappen medan du trycker på batteriikonen i det övre högra hörnet.

Batteri tjek

Återställ SMC

SMC står för System Management Controller och hanterar därmed ett antal tekniska saker i din Macbook. Flera av dessa saker kan potentiellt påverka problemet med att skärmen slås av slumpmässigt. Därför kan en återställning kanske lösa det. Det finns två olika metoder för att återställa SMC. Metoden du behöver beror på om din dator har ett löstagbart batteri eller inte. Du kommer inte att förlora några inställningar eller filer vid återställningen, men naturligtvis rekommenderar vi alltid att du kontinuerligt tar säkerhetskopior, oavsett vad.

Om datorns batteri inte kan tas ut

  1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
  2. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ / alt-knapparna och tryck sedan på start / strömbrytaren
  3. Håll knapparna intryckta i 10 sekunder
  4. Släpp knapparna
  5. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om datorns batteri kan tas ut

  1. Ta ut batteriet
  2. Håll start / strömbrytaren intryckt i 5 sekunder
  3. Sätt tillbaka batteriet
  4. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Du kan också skicka in den för felsökning och reparation i en verkstad. Våra skickliga och certifierade Mac-tekniker är redo att hjälpa dig.