MacOS Monterey, vad är nytt?

MacOS Monterey, vad är nytt?

MacOS Monterey, vad är nytt? 560 420 GladTeknik A/S

Apple presenterade i juni 2021 sin nästa version av MacOS, vilket är operativsystemet på Mac-datorer. Den nya versionen heter MacOS Monterey och förväntas släppas under hösten 2021.

Vad är nytt i MacOS Monterey? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

MacOS Monterey – en mängd nya funktioner

Medan den nuvarande versionen av MacOS, Big Sur, till stor del var en visuell och grundläggande teknisk uppgradering, kommer nästa version, MacOS Monterey, att erbjuda många nya funktioner. Sammanfattningsvis inkluderar det bland annat en ny version av FaceTime, en omgjord och strömlinjeformad Safaribrowser, förbättrade effektivitetsfunktioner och mycket mer.

MacOS Monterey

En stor uppgradering till FaceTime

SharePlay

SharePlay är en ny funktion i FaceTime som gör det möjligt att strömma filmer, TV-serier och musik tillsammans via FaceTime samt dela skärmen. På så sätt kan man dela dessa upplevelser även om man inte är nära varandra. Det är en uppenbar möjlighet i dessa tider då många befinner sig i och ur isolering på grund av Corona.

I praktiken kommer det som man strömmar tillsammans att vara synkroniserat, så att favoritserien inte visas i otakt över landet. Ljudvolymen justeras automatiskt så att man kan prata tillsammans – precis som om man satt i samma rum.

Skärmdelning

Förutom gemensam streaming av filmer, TV-serier och musik introduceras även möjligheten att dela skärmen under FaceTime-samtal. Detta kan till exempel användas i arbetsrelaterade uppgifter, precis som vi känner till från andra applikationer.

Bättre ljud

En annan uppgradering gäller ljudet. I den nya versionen av FaceTime kommer ljud och röster att komma från en mer naturlig riktning, vilket gör den digitala upplevelsen mer lik ett ansikte mot ansikte-samtal. Dessutom kommer ljudet från din mikrofon att kunna isoleras bättre så att bakgrundsljud minimeras, till exempel från trafik, en hund som skäller i bakgrunden eller något annat.

Windows och Android kan också använda FaceTime

Ett tidigare hinder med FaceTime, jämfört med andra applikationer, har varit att det bara kunde användas på iOS och MacOS. Det ändrar Apple nu på. I den nya versionen av FaceTime kan du också bjuda in Windows- och Android-användare till samtalet. I praktiken sker det genom en länk så att de kan delta i samtalet.

Meddelanden

En annan applikation som får en uppgradering är Meddelanden. Meddelanden integreras med utvalda appar som Fotos, Safari, Apple Podcasts och Apple TV så att du i dessa appar kan se om någon har rekommenderat något åt dig, till exempel en TV-serie. Du kommer också att kunna svara direkt i dessa appar.

En annan ny funktion är att bilder som skickats till dig kommer att samlas i Meddelanden-appen så att du enkelt kan hitta dem igen.

Redesignad Safaribrowser

Safari är standardwebbläsaren på Mac-datorer. I MacOS Monterey har Safari fått en omgjord design. Det innebär bland annat att färgen i Safari matchar färgen på den webbsida du tittar på, att flikraden tar mindre plats och att allt flyter lite smidigare.

Tabbar kan grupperas så att du får bättre överblick om du är en av dem som har många flikar öppna. Du kan till exempel gruppera dem efter ämne, arbete, privat eller något annat.

Fokusfunktion

En ny funktion i MacOS Monterey är fokusfunktionen. Den hjälper dig att behålla fokus, till exempel i ditt arbete, eller om du bara vill vara ifred utan störningar från aviseringar och liknande. Du kan antingen välja en förinställd inställning eller skapa en egen. När du använder fokusfunktionen aktiveras den på alla dina enheter.

Fokusfunktionen inkluderar också en statusfunktion, lite som vi känner till från till exempel Skype. Den gör det möjligt för dig att ange att du är upptagen, så att andra kan se att du inte är tillgänglig just nu. Detta visas till exempel i Meddelanden.

Uppgradering av anteckningar

Snabba anteckningar

Anteckningar är också en av apparna som får en uppgradering. Ofta när vi behöver skriva ner något behöver det gå snabbt. I MacOS Monterey blir det möjligt att använda den nya snabba anteckningsfunktionen så att du snabbare och enklare kan skriva ner dina tankar och idéer, oavsett vad du annars gör. I praktiken kommer det att kännas som att skriva anteckningen i den app du använder för tillfället, även om den sparas i anteckningsappen. Du kommer även att kunna infoga allt i en anteckning som länkar, markerat innehåll i Safari, taggar och omnämnanden.

Ändringshistorik och organisering

En annan ny funktion i Anteckningar är att det framöver kommer att finnas en ändringshistorik så att du kan se vilka som har gjort ändringar i en delad anteckning och när dessa ändringar har gjorts.

Du kommer också att kunna organisera anteckningarna med taggar så att du lättare kan hitta dem eller bara för att organisera dina anteckningar bättre.

Universal Control – synkronisering mellan Mac och iPad

Om du använder både Mac och iPad kommer du sannolikt att glädja dig åt denna uppgradering. I framtiden kommer Mac och iPad att vara bättre synkroniserade. Det innebär bland annat att du kan använda din mus och ditt tangentbord på båda skärmarna samtidigt och arbeta med de två enheterna som om de vore en enda enhet. Allt från att dra innehåll från Mac till iPad, kopiera och liknande blir mycket enklare från och med nu. Universal Control kräver ingen konfiguration – det fungerar direkt så fort du placerar de två enheterna nära varandra.

Livetext

I MacOS Monterey kan din dator läsa och förstå text i bilder. Det innebär att du till exempel kan markera och kopiera text som bara finns i en bild, klicka på en adress som står som text i bilden och mycket mer. Det är ett helt nytt sätt att interagera med bilder.

MacOS Monterey kommer också att förstå vad många bilder visar och göra det möjligt att slå upp mer information på internet. I Apples presentation visas det med en bild av Golden Gate-bron i San Francisco, där MacOS Monterey förstår att det är den bron som bilden visar och med en enkel klick kan du få mer information om bron.

Genvägar i MacOS

Vi har haft genvägar i iOS ett tag och nu kommer de också till MacOS. Genvägar gör det möjligt att skapa genvägar för de saker du ofta behöver göra. Det kan till exempel vara att öppna en rad appar och webbplatser som du använder när du arbetar, eller att automatisera upprepad processer.

Uppgradering av kartor

Apples Karta-app får också en stor uppgradering i MacOS Monterey. Det inkluderar införandet av 3D-kartor, nya trafikfunktioner, integration av kollektivtrafik och en interaktiv glob.

Anonymitet

I MacOS Monterey är det större fokus på anonymitet och dataskydd. Med inspelningsindikatorn får du nu information om vilka program som har åtkomst till din mikrofon och kamera.

Apple Mail kommer i framtiden att dölja din IP-adress så att avsändare inte kan se din övriga aktivitet på internet. Funktionen förhindrar också avsändare från att se om du har öppnat deras e-post.

Energisparfunktion

I MacOS Monterey blir det lättare att få mer ut av din MacBooks batteri. Med funktionen för energisparande dirigeras strömmen till de områden där det finns störst behov, vilket förlänger batteritiden.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias