Min iMac har svartnat, vad gör jag?

Min iMac har svartnat, vad gör jag?

Min iMac har svartnat, vad gör jag? 560 420 GladTeknik A/S

Om du har en iMac och har upplevt att den går i svart skärm har du förmodligen blivit frustrerad. För det är ett problem som hindrar dig från att fortsätta. En iMac som går i svart skärm kan uppstå på olika sätt, men oftast händer det under uppstarten.

I dagens inlägg tittar vi på vad du själv kan göra för att lösa problemet innan du lämnar in din iMac för reparation.

Svart skärm på iMac

Precis som med alla andra datorer kan din iMac få en svart skärm. Om det händer är det oftast i samband med att datorn startar eller när den vaknar från viloläge. Om det handlar om en mycket gammal iMac kan det vara så att den bara tar lång tid på sig att starta, men om det fortsätter kan det vara något annat fel. Antingen något relaterat till mjukvaran eller en hårdvaruproblem.

Så här löser du problemet med iMac som går i svart

Det finns flera lösningar som kan hjälpa till att lösa problemet. Vad som fungerar beror på orsaken. Nedan har vi listat några saker du kan prova som första hjälp, men om det inte fungerar eller om du inte vill prova själv kan du lämna in den till våra experter. De kommer att titta på det och utarbeta en plan för att lösa det.

Kontrollera om ljuset är nedskruvat

Först bör du kontrollera det mest uppenbara: om ljuset på skärmen är nedskruvat. På iMac kan du skruva ner ljuset så mycket att skärmen ser ut som om den är avstängd. Innan du gör något annat, försök att skruva upp ljuset och se om det hjälper.

Kontrollera också att din iMac är påslagen, att strömkabeln är korrekt ansluten och att uttaget är påslaget.

Du bör också kontrollera om det finns anslutna externa skärmar eller annan utrustning som kan orsaka problem. Om det finns, koppla bort dem och starta om din iMac.

Stäng av och slå på din iMac

Försök att stänga av din iMac, vänta några minuter och slå sedan på den igen. Ibland kan det lösa problemet. Om du inte kan stänga av din iMac kan du hålla inne strömknappen i några sekunder för att förhoppningsvis stänga av den.

Återställ  “System Management Controller” (SMC) och NVRAM

Om din iMac fortfarande har svart skärm kan du försöka återställa SMC, som står för “System Management Controller”, och som hjälper din iMac att hantera hårdvarufunktioner som skärm, strömförsörjning med mera.

Kort sagt hjälper SMC din iMac att kunna tända och fungera. En återställning kan därför ibland lösa problemen. Se anvisningar för att återställa SMC.

mac

Installera om operativsystemet efter att du har skapat en full backup

I vissa fall kan det vara nödvändigt att installera om operativsystemet MacOS. Om du har provat ovanstående tips men fortfarande har problem med att din Mac har svart skärm kan du prova detta.

När du installerar om operativsystemet tas dina filer och program i princip inte bort.

Du bör alltid ha minst en backup av allt och du bör bara ge dig in på detta om du vet vad du gör.

Om du är osäker rekommenderar vi att du istället får en av våra tekniker att titta på det. En ominstallation tar lite tid men löser ofta problemet med att din iMac går i svart.

Så här startar du en ominstallation

    • Starta din Mac
    • Håll nere kommando/cmd- och R-knapparna samtidigt
    • Välj alternativet att ominstallera MacOS
    • Följ anvisningarna på skärmen

Har du fortfarande problem?

Om du fortfarande har problem med att din iMac går i svart eller om du inte vill prova ovanstående tips rekommenderar vi att du lämnar in din iMac för reparation hos oss. Våra tekniker är redo att hjälpa dig.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din iMac så tittar vi på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias