Min Mac visar ett frågetecken, vad ska jag göra?

Min Mac visar ett frågetecken, vad ska jag göra?

Min Mac visar ett frågetecken, vad ska jag göra? 560 420 GladTeknik A/S

Där Windows är känt för sina felmeddelanden som visas med en blå skärm, använder MacOS i högre utsträckning ikoner på den grå skärmen när den startar för att visa att det uppstår ett fel. Ett av dessa fel är att Mac vid start visar ett frågetecken. I dagens blogginlägg förklarar vi vad det betyder och vad du kan göra för att lösa det.

Mapp med frågetecken

Om din Mac startar och visar en mappikon med ett frågetecken betyder det att den hårddisk som din Mac använder för att starta MacOS med inte längre är tillgänglig eller fungerar. Det kan bero på att hårddisken har gått sönder eller att den inte längre innehåller ett fungerande MacOS-operativsystem. I andra fall kan problemet bero på en skadad kabel eller krypteringsproblem.

Mac starter ikke. Viser spørgsmålstegn.

Så löser du problemet

Lösningen på problemet beror på vad orsaken är. Det kan vara olika som nämnts. Om hårddisken fungerar men saknar ett fungerande MacOS är lösningen naturligtvis att återställa detta. Om du inte vet hur du gör rekommenderar vi att du lämnar in din Mac för reparation.

Om din Macs hårddisk har gått sönder måste den bytas ut med en ny. Speciellt äldre Mac-datorer, både MacBooks och iMacs, som har en HDD-hårddisk kommer med tiden att gå sönder. HDD-diskar är en äldre typ av disk med en roterande skiva som gör dem mer mottagliga för skador och slitage.

SSD-diskar håller längre, är snabbare och mer stabila. En SSD-disk kan dock också gå sönder. I båda fallen kan en reparation av din Mac, där vi byter hårddisken, vara nödvändig.

Om ikonen med frågetecknet bara visas under en kort tid när du startar din Mac men att den annars kan starta kan du försöka återställa din Macs NVRAM. Ibland kan det lösa problemet. Du gör det så här:

    1. Stäng av din Mac
    1. Starta din Mac och håll ner knapparna Command (⌘) + Option (alt) + P + R innan den grå startskärmen visas
    1. Håll knapparna nere tills du hör startljudet för andra gången
    1. Släpp knapparna och låt din Mac starta

Om du fortfarande upplever problemet är detta inte lösningen för dig. Vi rekommenderar att du får professionell hjälp för din Mac och lämnar in den för reparation hos oss.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din Mac så tittar vi på den.