Min MacBook har en bul på undersidan, vad ska jag göra?

Min MacBook har en bul på undersidan, vad ska jag göra?

Min MacBook har en bul på undersidan, vad ska jag göra? 560 420 GladTeknik A/S

Danmark är ett av de länder där många har en Mac-dator, som en MacBook. Som ägare till en dator (oavsett om det är en Mac eller en Windows-PC) är det viktigt att underhålla den så att den håller så länge som möjligt och du får ut mesta möjliga av den.

En av de saker som kan hända är att undersidan buktar ut. Vad betyder det och vad gör du åt det? Det berättar vi om i dagens blogginlägg.

Om din Mac har en bukt eller är svullen

Ett problem som man inte bör ignorera när det gäller elektronik är om den buktar ut eller blir svullen. Det beror ofta på att batteriet är defekt eller felaktigt, vilket kan vara brandfarligt. Det är alltså en mycket allvarlig situation som bör åtgärdas så snabbt som möjligt, även när det gäller en MacBook där undersidan buktar eller är svullen.

Det bör undersökas både för att undvika ytterligare skador på datorn, men framför allt på grund av säkerhetsrisken. Ett svullet eller buktande batteri kan börja brinna, läcka eller explodera. Med andra ord är det ingenting man bör ta chansen med, och det är till exempel också därför flygbolag kräver att elektronik med den typen av batterier alltid hålls i handbagaget, så att det kan inspekteras om det uppstår problem.

Om batteriet på din Mac är buktat ut på undersidan, svullet eller utvidgat kan det pressa på de interna delarna och förstöra dem. Det kan leda till ytterligare kostnader för reparation, om flera saker behöver bytas eller repareras. Därför är det bäst att agera snabbt även vid en liten bula eller upphöjning på undersidan. Den goda nyheten är dock att det i många fall är en relativt billig reparation av din Mac som behövs.

En bula i en MacBook kan också bero på andra saker än batteriet. Om du till exempel har tappat den eller på annat sätt orsakat en fysisk skada kan det också påverka den. Men problemet är oftast batteriet.

MacBook batteri

Så löser du det

Om din MacBook har en bula på undersidan, är svullen eller på något sätt verkar skadad, bör du omedelbart lämna in den för en grundläggande hantering hos oss.

I samband med detta kommer vi först att undersöka den och bedöma vad som behöver göras, vilket kan vara själva reparationen om orsaken är uppenbar, eller så kan det krävas en utökad felsökning för att identifiera alla potentiella problem. Det beror på en individuell bedömning från fall till fall. Det viktiga är att du lämnar in den och får professionella att undersöka den innan det blir värre, dyrare eller mer brandfarligt.

Om problemet bara har påverkat batteriet kommer lösningen vanligtvis att vara att byta ut det, vilket ändå alltid är nödvändigt efter några år när batteriet inte längre håller strömmen optimalt. Om det har uppstått flera skador kan dessa också behöva undersökas och repareras. Vi rekommenderar ofta en intern rengöring av damm och smuts när vi ändå behöver öppna datorn.

Om din MacBook har en bula eller är svullen rekommenderar vi att du så snart som möjligt skapar ett ärende på vår webbplats och sedan lämnar in den. Vi kommer att ta hand om den på bästa sätt.