Mitt webbkamera fungerar inte, vad ska jag göra?

Mitt webbkamera fungerar inte, vad ska jag göra?

Mitt webbkamera fungerar inte, vad ska jag göra? 560 420 GladTeknik A/S

Många har på grund av pandemin (COVID-19) börjat arbeta online och på distans i högre utsträckning för att följa myndigheternas rekommendationer. Det ger många fördelar – men också en rad problem.

Ett område där tekniska problem kan uppstå är när man håller online-möten. Oavsett om det är på Teams, Skype, Zoom eller en annan plattform kan det hända att din webbkamera inte fungerar. Om ditt webbkamera slutar fungera, hur löser du det då? Det tittar vi på i dagens artikel.

Problem med en webbkamera

När du ska hålla online-möten eller delta i online-undervisning kan det hända att ditt webbkamera inte fungerar som det ska. Det kan hända oavsett vilken plattform du använder. Problemet är dock lika frustrerande oavsett plattform, så det är naturligtvis något som måste lösas.

Några av de vanliga problemen med webbkameror som vi hör om är:

    • Datorn hittar inte webbkameran
    • Webbkameran filmar inte eller visar en svart skärm
    • Webbkameran fungerar bara i vissa program – inte i alla
    • Kvaliteten på webbkameran är sämre än förväntat

Så här löser du problem med ditt webbkamera

För att lösa problem med ditt webbkamera finns det flera saker du kan prova. Vad som fungerar i ditt fall beror på problemet och din dator. Ofta är dessa lösningar tillräckliga för att lösa problemen.

Kontrollera om ditt webbkamera används

Det kan hända att ditt webbkamera redan används av en annan applikation, t.ex. ett annat program eller en webbplats i din webbläsare. Det kan också hända även om du inte använder det – vissa program är kända för att hålla fast vid folkens webbkameror även när de är inaktiverade. Lösningen här är att stänga de andra programmen helt och försöka igen. Du måste kanske också starta om det program du vill använda ditt webbkamera i för att det ska upptäcka att ditt webbkamera är ledigt.

Om det är en extern webbkamera som ansluts med en kabel, se till att kontrollera om den är ordentligt ansluten. Prova eventuellt en annan kontakt om du har flera.

Starta om din dator

Ibland hjälper det att starta om datorn för att lösa problem med webbkameran. Det kan återställa olika inställningar och minnen, vilket kan göra att ditt webbkamera fungerar igen.

Uppdatera programvaror och drivrutiner

Se till att uppdatera dina programvaror och drivrutiner. Om du till exempel använder Microsoft Teams och upptäcker att du har en föråldrad version installerad kan det hjälpa att uppdatera till den senaste versionen.

Ibland är det drivrutinen till ditt webbkamera som är föråldrad och behöver uppdateras. Gör detta på tillverkarens webbplats.

Kontrollera ditt antivirusprogram

Om du har installerat ett antivirusprogram på din dator så kontrollera inställningarna på din dator för att se om åtkomsten till webbkameran är blockerad. Många antivirusprogram blockerar tillgången till webbkamera och mikrofon som en säkerhetsåtgärd, så du måste acceptera användningen av dem varje gång det är nödvändigt. Kanske har du tidigare råkat avvisa det?

Använder du en omslagsduk för ditt webbkamera?

Om du har monterat en kåpa för ditt webbkamera bör du naturligtvis kontrollera om locket är öppet. Om det inte är det kan det vara svaret på varför ditt webbkamera inte fungerar som det ska.

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp med ditt webbkamera står vårt team av kunniga tekniker redo att hjälpa dig. Vi kan hjälpa dig med ditt webbkamera och andra problem. Om det efter en undersökning av din dator visar sig att själva hårdvaran i ditt webbkamera är trasig kan vi också hjälpa dig att få det ersatt eller reparerat.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in ditt webbkamera eller din dator till oss så tittar vi på problemen.