Ny dator. Ska jag välja PC eller Mac?

Ny dator. Ska jag välja PC eller Mac?

Ny dator. Ska jag välja PC eller Mac? 560 420 GladTeknik A/S

När du står inför att köpa en ny dator finns det många alternativ. Det finns olika prisklasser, storlekar och design, men också prestanda och funktionalitet. En fråga som många också ställer sig är om de ska köpa en PC eller en Mac. I dagens blogginlägg går vi igenom några av skillnaderna så att du förhoppningsvis blir bättre rustad att fatta beslutet.

När du ska köpa en ny dator

En dator håller inte för evigt och måste därför bytas ut efter några år. Antingen för att den gamla är slitna, förlorad eller helt enkelt inte kan möta dina behov. När du vill köpa en ny dator finns det många saker att överväga. Du måste till exempel tänka på:

    • Hur snabb och effektiv den bör vara?
    • Hur mycket utrymme det ska vara på hårddisken?
    • Vilka funktioner den ska ha?
    • Vilken storlek den ska ha?
    • Och mycket mer.

Till exempel, om du köper en bärbar dator med för lite utrymme på hårddisken, måste du senare uppgradera den – om det är möjligt.

Vad är viktigast för dig vid en dator?

Först och främst bör du bedöma vad en ny dator bör kunna göra rent funktionellt, så att du köper en som uppfyller dessa krav. Det kan vara specifika krav för studieändamål, för ditt arbete, om den ska användas som en gemensam familjedator, om den ska användas för spel eller något annat.

De olika scenarierna innebär olika krav. Vissa spel och program kräver till exempel mycket kraftfull hårdvara, medan en dator som bara används för att besöka webbplatser, online-handel och för att skriva skolarbeten inte kräver lika mycket. Du bör också se till att de program du behöver stöds av den dator du överväger. Många program är till exempel bara kompatibla med Windows och inte med MacOS, vilket innebär att de inte fungerar på en Mac. Utöver program gäller det ofta att många spel bara fungerar med Windows – så om din dator ska användas för spel är en PC med Windows oftast att föredra.

Vissa datorer har särskilda fördelar jämfört med andra när det gäller funktionalitet. Till exempel har Mac-datorer vissa funktioner som fungerar i samspel med andra Apple-produkter, såsom iPhones och iPads. Ett exempel är AirDrop, som gör det möjligt att snabbt och enkelt skicka filer trådlöst mellan dessa enheter.

Ett ofta förbisedd element i valet av en ny dator, inklusive om det ska vara en Mac eller en PC, är om datorn är lätt och billig att reparera. Inte alla datorer är designade på samma sätt, och många är faktiskt svårare och dyrare att reparera. Det gäller särskilt för många Mac-datorer, där vissa reparationer är betydligt dyrare än på en motsvarande PC-modell. Så du bör också överväga om detta element är viktigt för dig, så att du inte står utan en dator eftersom en skada har inträffat som du inte har råd att reparera genom reparation.

Ska vi reparera din dator?

Oavsett om du har en PC eller en Mac kan våra skickliga och specialiserade tekniker reparera din dator. En bra underhåll och reparation vid fel och skador kan ofta få en dator att hålla några år till, även om den redan är gammal. Det kan vara ett bra alternativ till att köpa nytt, både med tanke på din ekonomi och vår miljö.

Om du har en PC eller en Mac som behöver repareras eller kontrolleras, du behöver bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in den, så tittar vi på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias