Hur du säkerställer optimal kylning i din bärbara dator

Hur du säkerställer optimal kylning i din bärbara dator

Hur du säkerställer optimal kylning i din bärbara dator 1920 1282 GladTeknik A/S

När datorer slås på och används blir de heta. Hur heta de blir beror på ett antal faktorer, inklusive vad datorn används för och hur den är utformad. Om en dator blir för varm kan det skada maskinvaran inuti den. Därför är det viktigt att säkerställa optimal kylning av datorn. Se hur du gör det här.

Varför blir min dator så varm?

Datorer producerar mycket värme när de slås på och används. Detta beror på att maskinvaran inuti datorn producerar värme som en biprodukt av de processer som hårdvaran utför, precis som en bilmotor blir varm när den slås på. Det finns flera olika saker som påverkar hur het din dator blir, inklusive:

  • Hur din bärbara dator är utformad
  • Hur kompakt det är
  • Oavsett om det har fans, hur många och var de finns
  • Oavsett om det innehåller damm och smuts
  • Vilka processer datorn utför och vilka program som körs
  • Ytan som den står på
  • Vilken hårdvara den innehåller
  • Där ventilationskanalerna är placerade

Så som du kan se finns det många parametrar som spelar in. Om din dator blir extremt varm och stängs av på egen hand, låt den kontrollera omedelbart. I fall där den stängs av är det ett säkerhetsförfarande som aktiveras när datorn närmar sig är så varm att den definitivt smälter.

Låt en intern rengöring göras

En av de vanligaste orsakerna till att bärbara datorer blir för heta är att damm och smuts har fastnat i datorn genom åren. Känn damm och smuts som inte kommer ut igen. Detta innebär också att alla fans måste arbeta övertid, vilket kostar mer ström och saktar ner datorn. Vi rekommenderar att du gör en intern rengöring av din dator varje år eller vartannat år. Det ska alltid utföras av en professionell PC-reparatör eller mac reparatör, eftersom det krävs korrekt utrustning och processer för att inte skada datorn.

Välj rätt yta

För bästa datakanaler och fläktar ska du placera din bärbara dator på en fast, plan yta. Det kan till exempel vara ett bord. Det rekommenderas inte att sitta med datorn ovanpå en filt, täcke eller liknande, eftersom de ofta blockerar luftkanalerna så att den heta luften inte kommer ut ur datorn.

Tänk på en bärbar kylare

Det är möjligt att köpa så kallade bärbara kylare som är en plan yta med inbyggda fläktar som ansluts till USB-kontakten. Det orsakar kylning från undersidan av den bärbara datorn, vilket kan hjälpa till med problemet. Vissa människor väljer att använda den i situationer där den bärbara datorn blir extremt het, till exempel under spel. Men igen bör du komma ihåg att en sådan kylare också behöver en plan och solid yta för att fungera ordentligt.

Som ett alternativ till en bärbar kylare kan en annan typ av “bord” för knäet hjälpa, eftersom det också ger din bärbara dator en bättre möjlighet att ventilera ordentligt.

Styr fläktarna med ett program

På många datorer sänks fläktarna ned för att sänka volymen. Du kan överväga att ladda ner ett program som låter dig skruva upp fläktarna så att de arbetar snabbare och får ut den varma luften snabbare.

Byt ineffektiva delar

Vissa typer av hårdvara producerar mer värme än andra. Till exempel är vissa processorer och grafikkort extremt värmeeffektiva. Det kan därför vara värt att undersöka om det är möjligt att ersätta dessa med något mer energi och värmeeffektivt. Men inte alla bärbara datorer är lika lätta att byta ut och vissa modeller är inte alls möjliga att göra. Så det bör undersökas innan du köper in mycket ny hårdvara. Använd evt. GladTekniks gratis grundläggande felsökningstjänst vid vår huvudverkstad i Köpenhamn. Då kommer vi att granska det helt gratis för dig.