Ränder på min skärm, vad gör jag?

Ränder på min skärm, vad gör jag?

Ränder på min skärm, vad gör jag? 1920 1080 GladTeknik A/S

Som daglig användare av din dator förväntar du dig att skärmen fungerar optimalt och ger en tydlig och tydlig bild. Så vad gör du när problem uppstår på skärmen?

Vi får ofta en dator för reparation i vår verkstad där ägarna rapporterar olika typer av skärmproblem. Det här är problem som en eller flera ränder på skärmen, missfärgning, pixelfel, flimmer, eller så fungerar den bara när den inte är helt öppen. Hur felet korrigeras beror på vad det exakta skärmproblemet beror på, men lyckligtvis kan man alltid fixa det. Dessutom är vissa typer av skärmfel både enklare och billigare att fixa än andra.

Färgade ränder på skärmen

Om din datorskärm visar en eller flera rader på skärmen kan det bero på flera saker. Ibland visas dessa linjer med färg, som röd eller rosa och ofta vertikalt. Det kan till exempel bero på ett fel på skärmen att den har skadats eller att det finns en lös anslutning. Om det är en lös anslutning som är orsaken blir lösningen ofta att byta ut kablarna, vilket är billigare än att byta ut hela skärmen. Ibland är det dock nödvändigt växla hela skärmen.

Vissa frågar om det kan vara ett programvarufel. I teorin kan det vara bra, men det är extremt sällsynt. I de allra flesta fall finns det ett eller flera maskinvarufel relaterade till bildskärmen.

Skärmflimmer

En annan typ av fel som på ett sätt är ganska vanligt är skärmflimmer. Skärmflimmer är där bilden “flimrar”. Det kan vara ganska obehagligt för ögonen och är naturligtvis något som måste fixas. Lösningen är dock inte alltid densamma. Först bör du kontrollera om det finns en lös anslutning, till exempel på grund av en skadad kabel. Därefter kan man kontrollera om monitorn är defekt eller om datorn lider av ett programvarufel. Även om programvarufel inte är den vanligaste orsaken ser vi ibland att detta är orsaken – i dessa fall är lösningen att uppdatera datorn med en uppdatering som löser problemet, till exempel en ny drivrutin.

Om skärmen bara fungerar när den är delvis öppen

Ett tredje slags skärmproblem som våra kunder går till oss är om deras datorskärm bara fungerar när den är delvis öppen. Det är vanligare än du kanske tror. I praktiken betyder det att skärmen blir svart, misslyckas, visar konstiga färger eller liknande när skärmen är helt öppen, men att den verkar fungera normalt när den är delvis öppen. Detta beror ofta på ett fel i den underliggande skärmkabeln som måste bytas ut.

Ska vi felsöka din datorskärm?

Har du något av ovanstående problem med din bildskärm? Eller har du en helt annan typ av skärmfel? Så kontakta oss för ett icke-bindande erbjudande. Vi är redo att ge dig råd om hur du löser det.

2 kommentarer
  • Hele min skærm er fyldt med lyserøde lodrette streger.. min computer virkede fint for en time siden og har ikke rørt den siden. Da jeg så åbnede den igen, så den således ud..