Så här använder du din bärbara dator i solen

Så här använder du din bärbara dator i solen

Så här använder du din bärbara dator i solen 560 420 GladTeknik A/S

Så här använder du din bärbara utomhus i solen

Det är sommar och många söker sig ut i sol och värme. Om du måste använda din dator kan det vara svårt att hitta ett sätt att använda den på ett bra sätt medan solen skiner.

I dagens blogginlägg ger vi tips om hur du bäst kan göra det och vad du bör vara uppmärksam på.

Kan jag använda min bärbara dator utomhus i solsken?

Ja, det kan du göra. Det är inte idealiskt för din dator, men om du ändå vill använda den finns det några saker du bör vara uppmärksam på för att det ska bli bäst för dig och inte skada din dator.

Att sitta med din dator utomhus kan vara en trevlig avkoppling från att sitta inomhus på kontoret, i studiemiljön, i soffan eller liknande, men det är inte alltid enkelt. Både för att solen ger reflexer på skärmen och gör det svårt att se något, men också för att datorn kan överhettas.

Det är viktigt att du vidtar försiktighetsåtgärder när du vill sitta utomhus.

Håll datorn sval

Din dator genererar värme i sig själv och det blir inte bättre när solljuset träffar den. Du bör därför se till att hålla din dator så sval som möjligt. Du kan till exempel sitta i skuggan under ett parasoll eller på en plats där du inte är direkt i solen.

Se till att din dator har bästa möjliga förutsättningar för att bli av med värmen. Placera den på en plan yta – inte på en matta eller liknande.

Det är en bra idé att ta pauser då och då när datorn inte är i solen och värmen. Ta med den in i ett svalt rum när du ändå tar en paus. Lämna aldrig datorn i solen utan uppsikt.

Sätt på ljuset och kom ihåg solglasögon

Ett av de största problemen när du sitter med din bärbara dator utomhus är att det är svårt att se på skärmen. Det beror på att ljuset utomhus ger mycket reflexer. Du bör därför sätta upp ljuset på skärmen och använda solglasögon. Det gör det lättare att se själva skärmen. Olika skärmar har olika mängd bakgrundsbelysning, så vissa kommer att fungera bättre utomhus än andra.

En annan sak du bör tänka på är att bära mörka kläder. Det låter konstigt, men mörka kläder ger mindre reflexer på skärmen och gör det lättare att se innehållet på skärmen.

Se till att din dator är ren internt

Som tidigare nämnts är det viktigt att din dator kan bli av med värmen. De flesta datorer gör detta genom en eller flera fläktar. De transporterar bort varm luft och suger in sval luft.

För att detta ska fungera är det viktigt att din dator är ren inuti. Med tiden samlas damm och smuts i datorn, och det samlas i fläktarna och kan göra dem långsammare eller varmare än de annars skulle vara.

Därför rekommenderar vi att du rengör den invändigt hos oss minst vartannat år och gärna varje år. På så sätt håller den längre och du får mer ut av den. En intern rengöring av din dator utförs av oss med professionell och antistatisk utrustning, vilket är viktigt för att undvika skador.

Du kan också använda tryckluft på burk, som är speciellt utvecklad för ändamålet. Använd aldrig en dammsugare, eftersom den kan kortsluta hela datorn. I de flesta fall är det bäst att lämna in den för rengöring till en professionell tekniker – som oss på GladTeknik.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator så tittar vi på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias