Så här använder du din iMac som extern skärm

Så här använder du din iMac som extern skärm

Så här använder du din iMac som extern skärm 560 420 GladTeknik A/S

Om du både har en iMac och en MacBook kan du kanske ha tänkt på att använda din iMac som en extern skärm till din MacBook. Det är faktiskt möjligt i vissa fall, vilket vi går igenom idag.

Använd din iMac som extern skärm

Ibland behöver du extra utrymme på skärmen. Speciellt om du främst använder en mindre dator som en MacBook. Det kan också vara så att du behöver visa information på en skärm bredvid för att optimera ditt arbete.

Om du har en extern skärm kan du med rätt kablar ansluta din MacBook till den, men du kan också använda din iMac i vissa fall. Det kan vara praktiskt och spara plats på skrivbordet, speciellt om din iMac redan alltid är där. För andra är det ett sätt att spara pengarna för en helt ny extern skärm.

Om du kan använda din iMac som en extern skärm till din MacBook beror på ett antal faktorer, och det är inte alltid möjligt. Det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att det överhuvudtaget ska vara möjligt. Därför måste du kontrollera om dina enheter uppfyller kraven innan du köper nya kablar osv.

Metoden för att använda en iMac som extern skärm kallas Target Display Mode. Denna funktion är inbyggd i vissa modeller och operativsystem, men togs senare bort av Apple.

Krav för Target Display Mode

Som nämnts finns det ett antal villkor som måste uppfyllas för att Target Display Mode ska fungera.

iMac-modeller som stödjer det

  • iMac (27 tum, Late 2009)
    • Kabel som behövs: Mini DisplayPort till Mini DisplayPort
  • iMac (27 tum, Mid 2010)
    • Kabel som behövs: Mini DisplayPort till Mini DisplayPort
  • iMac (Mid 2011-Mid 2014)
    • Kabel som behövs: Thunderbolt

Som du kan se i den korta listan ovan är det begränsat vilka modeller som stöder möjligheten. iMac-modeller som är äldre eller nyare än ovanstående stöder inte möjligheten. Samma gäller iMac 5k, som inte heller stöder Target Display Mode.

Det verkar också som att, även inom de årgångar som nämnts ovan, kan det variera om funktionen fungerar eller inte för iMac 21 tum-modellen.

Om MacBook-enheten du ansluter till din iMac har USB-C-portar kan du använda en Apple Thunderbolt 3 (USB-C) till Thunderbolt 2-adapter för att ansluta dem.

Krav på MacOS

Precis som det bara är vissa iMac-modeller som stöder möjligheten, är det inte heller alla MacOS-versioner som stöder det. Det beror på att Apple tog bort stödet i nyare utgåvor av MacOS.

MacOS-versionen på den iMac du använder måste vara OSX version 10.6.1 eller senare upp till High Sierra. MacOS nyare än High Sierra stöder inte versionen.

Så aktiveras Target Display Mode

Om dina enheter uppfyller kraven och du har rätt kablar, gör följande för att aktivera Target Display Mode:

  1. Din iMac måste vara påslagen och inloggad
  1. Anslut din MacBook med rätt kabel
  1. Tryck CMD+F2 på tangentbordet på din iMac. Om det inte fungerar kan du prova CMD+fn+F2

Om det inte fungerar kan du försöka starta om dina datorer och prova igen. Se till att använda ett originalt tangentbord från Apple, eftersom inte alla tangentbord kan användas. Om det fortfarande inte fungerar finns det förmodligen en eller flera villkor som inte uppfylls.

Fundera på att sälja din iMac istället

Om du inte längre använder din gamla iMac rekommenderar vi att du överväger att sälja den istället. Det finns flera skäl till det. Ofta kan du få en mycket bättre extern skärm för de pengar du kan sälja din gamla iMac för, vilket ger dig en bättre upplevelse. Dessutom använder en iMac betydligt mer ström än en extern skärm, vilket varken är bra för din elräkning eller för miljön.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias