Så här förbereder du din dator inför det nya året

Så här förbereder du din dator inför det nya året

Så här förbereder du din dator inför det nya året 560 420 GladTeknik A/S

Ett nytt år står för dörren och först och främst vill vi tacka alla kunder som valde att reparera sina datorer hos oss förra året. Gott nytt år 2021 till er alla.

Nu när vi går in i 2021 är det lämpligt att se framåt och utvärdera vilka uppgifter du står inför det nya året och om din dator är redo för det. Det gäller både för ditt arbete, dina studier eller privata göromål. Är verktyget i ordning är det roligare.

Är din dator blivit långsam?

Alla datorer blir med tiden långsammare än när de var nya. Det sker både genom slitage och genom att de saker vi använder datorerna till ställer allt större krav på prestanda. Om din dator har blivit långsam är det värt att överväga att göra den snabbare. Några av de saker du kan göra – eller få gjort – är:

  • Invändig rengöring från damm och smuts
  • Programvarurengöring
  • Uppröjning av program och filer
  • Byte från HDD till SSD
  • Uppgradering av RAM
  • Byte av batteri

Behöver du plats på hårddisken?

Det varierar hur många gigabyte utrymme det finns på datorns hårddiskar. De levereras vanligtvis med 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB utrymme. Om du har en dator med en av de mindre hårddiskarna, kommer du oftare att få ont om utrymme, vilket kan vara otroligt irriterande och göra att du ständigt behöver rensa upp i filer och kanske ta bort saker du egentligen ville behålla. En uppenbar lösning är att uppgradera hårddisken till en större modell eller använda någon av de andra metoderna för att frigöra utrymme på hårddisken.

När det gäller storleken på hårddisken anser vi att det är bättre att ha för mycket utrymme än för lite utrymme.

Har skärmen gått sönder?

Om du har en bärbar dator med en trasig skärm är det bäst att du snabbt får den reparerad innan ytterligare skada uppstår. Om det händer kan det bli dyrare att reparera den. Hos oss kan du byta skärmen utan problem. Och om det handlar om en gångjärn som gått sönder kan vi som några av de enda också reparera det.

Kan den inte hålla ström?

Om din bärbara dator inte kan hålla ström under en längre tid beror det förmodligen på att batteriet är slitet eller defekt. I dessa fall bör det bytas ut. Det kan göras snabbt och gör en enorm skillnad i din användarupplevelse. Inte bara vad gäller hur länge din bärbara dator fungerar utan att laddas, men den blir också ofta snabbare efter att ha bytt batteri.

Skydda dig mot virus och hacking

Hacking och virus är ett enormt problem; och det blir större och större. Därför är det viktigare än någonsin att vara tillräckligt skyddad. Vi rekommenderar att du använder en bra antivirusprogram och gärna monterar ett skydd framför ditt webbkamera. Med de två sakerna ökar du din personliga it-säkerhet avsevärt.

En annan sak du bör överväga är att aktivera 2-faktorinloggningGå till sidan där vi berättar om 2-faktor-inloggning där det är möjligt. 2-faktorinloggning innebär kort sagt att det vid inloggning på nya enheter eller från andra IP-adresser också krävs en extra kod. Detta ger dig en extra skyddsnivå, eftersom hackare inte kan få åtkomst även om de har ditt användarnamn och lösenord. 2-faktorinloggning kan nu aktiveras på många platser: Facebook, andra sociala medier, många e-postservrar, Google-konto, Microsoft-konto, Dropbox, PayPal och många fler.

Behöver du annan hjälp?

Om du behöver hjälp med något annat eller mer behöver du bara kontakta oss via vårt kontaktformulär, så bedömer vi uppdraget och ger dig en offert utan förpliktelse. Våra skickliga och engagerade tekniker är redo att hjälpa dig och göra din dator redo för det nya året.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias