Datasäkerhet, skydd av personuppgifter och hacking är något du regelbundet hör talas om i medierna. Det är och förblir ett betydande hot både för privatpersoner och företag. Om du är osäker på om din dator har blivit hackad är det viktigt att du vet hur du kan undersöka det. I dagens inlägg kan du läsa om några metoder för att göra det.
Hacking är ett betydande hot
Trots att mycket arbete görs över hela världen inom datasäkerhet och skydd är hacking fortfarande ett betydande hot både för privatpersoner och företag. Hackare arbetar nämligen också intensivt med att sprida sin brottslighet för att tjäna pengar eller för det som är värre, och de utvecklar ständigt nya former av virus, skadlig programvara och annat som används vid sådana attacker. Det verkar som om vi hela tiden är efter hackarna …
För privatpersoner kan hackningsattacker exempelvis riktas mot att låsa en dator så att den inte kan användas förrän en lösen betalas, eller att komprometterande data samlas in för utpressning.
För företag är fokus detsamma, fast i mycket större skala. Ett exempel på detta är när Maersk blev hackade för några år sedan, vilket lamade hela deras verksamhet och kostade stora summor.
Hacking riktas också mot regeringar, infrastruktur, politiska organisationer och liknande, med ännu större risker. Så datasäkerhet är ingenting man ska bortse ifrån, oavsett hur stor eller liten man är.
Så här kontrollerar du om din dator har blivit hackad
Det finns flera metoder för att kontrollera om din dator har blivit hackad. Listan nedan visar exempel på dessa metoder, men det kan vara nödvändigt med andra undersökningar. Beroende på infektionen kan det vara svårt att upptäcka den även om du har ett bra antivirusprogram installerat.
Kör en full skanning med antivirusprogrammet
Först och främst bör du köra en fullständig skanning med ditt antivirusprogram. Om du inte har ett bör du skaffa det direkt. En fullständig skanning innebär att alla filer på din dator kontrolleras för eventuella virus eller skadlig programvara, vilket är oerhört viktigt. Processen kan ta flera timmar, så var tålmodig.
Kontrollera dina e-postkonton
Hackare utnyttjar ofta åtkomsten till att skicka länkar och e-postmeddelanden från offrets egna e-postkonton. Kontrollera därför om det har skickats misstänkta e-postmeddelanden från din dator. Du kan göra samma sak med dina profiler på Facebook, LinkedIn och andra sociala medier, eftersom dessa också ofta utnyttjas för samma syfte.
Kontrollera om dina uppgifter har varit inblandade i en läcka
Många av oss har registrerat användarkonton på flera webbplatser. Alla dessa webbplatser kan också vara sårbara och ibland inträffar hack eller dataläckage där användarnas uppgifter blir en del av läckan.
Betydelsen kan variera, men när det inträffar bör du alltid vara uppmärksam och ändra ditt lösenord samt se till att du har aktiverat tvåfaktorsinloggning. Till exempel blev LinkedIn hackade 2012 och både användarnas e-postadresser och lösenord hamnade i kriminella händer. Dessa uppgifter kom fram 2016, och det visade sig att det rörde sig om 164 miljoner användare. Och eftersom många danskar – även då – har en profil på LinkedIn, är det ett exempel på att det kan hända även de bästa.
Ett sätt att kontrollera om dina uppgifter har varit inblandade i ett dataläckage är att använda webbplatsen https://haveibeenpwned.com, som övervakar dataläckor och har en sökfunktion där du kan söka efter din e-postadress och se om den har blivit läckt. De beskriver också vilken typ av information som läcktes, vilket är relevant för att bedöma risken.
Håll koll på ditt webbkamera
De flesta webbkameror har en lysdiod som lyser när de är igång. Om lysdioden på ditt webbkamera är tänd även när du inte använder det bör du undersöka om du kan ha blivit hackad. Hackning av webbkameror sker ofta för att spela in offret i intima situationer med syfte att senare utpressa.
Att titta efter lysdioden är inte en helt säker lösning för att kontrollera detta, eftersom det också har förekommit att hackare har stängt av lysdioden. För att skydda dig bör du därför överväga att använda en webbkamera-lock.
Förutom webbkameran i din dator kan även övervakningskameror och liknande utrustning hackas. Det har till exempel rapporterats om att porttelefoner, övervakningskameror och människors hem har hackats. Vårt rekommendation är att du ser till att skydda även dessa och väljer varumärken och modeller med hög säkerhetsnivå.
Prioritera din datasäkerhet
Det är viktigt att du prioriterar din datasäkerhet för att skydda dig själv, din familj, organisationen osv. på bästa sätt. Om du ser till att ha installerat ett bra antivirusprogram, inte använder samma lösenord på flera ställen, aktiverar tvåfaktorsinloggning överallt där det är möjligt och framför allt är uppmärksam på misstänkta e-postmeddelanden och länkar du får, är du redan väl skyddad.
Behöver du hjälp med att kontrollera din dator?
Behöver du professionell hjälp att undersöka om din dator har blivit hackad? Det kan vi hjälpa dig med på GladTeknik. Våra tekniker har den expertis som krävs för att undersöka och se till att eventuella virus och skadlig programvara tas bort. Har du andra problem med din dator kan vi självklart också hjälpa dig med dem.
Kontakta oss via vårt kontaktformulär så bedömer vi uppdraget och ger dig en icke-bindande offert.