Så här uppdaterar du drivrutiner för din dator

Så här uppdaterar du drivrutiner för din dator

Så här uppdaterar du drivrutiner för din dator 1920 1079 GladTeknik A/S

En drivrutin är programvara som berättar för din dator, operativsystem och annan programvara hur den kommunicerar med datorns fysiska komponenter (hårdvara). Om något på din dator inte fungerar alls eller inte fungerar optimalt kan det finnas en föråldrad eller saknad drivrutin. Så hur uppdaterar du en drivrutin på din dator? Det är vad vi kommer in i idag.

Vad är en förare?

Din dator består ungefär av hårdvara och programvara. Maskinvara är de fysiska komponenterna inuti datorn som hårddisk, grafikkort och RAM-block. Programvara är till exempel ditt operativsystem och de installerade programmen. En drivrutin är också en mjukvara, men till skillnad från program på datorn har en förare funktionen att berätta för datorn hur man kommunicerar med en viss maskinvara. Det är viktigt för att det ska fungera ordentligt. Till exempel, vad ska datorn göra vid utskrift? Då måste den skrivas ut. Det är ett exempel på den kommunikation som sker.

På vissa datorer är alla drivrutiner förinstallerade och andra behöver ibland installeras eller uppdateras manuellt. Så om du upptäcker att något inte fungerar kan du behöva uppdatera eller installera en drivrutin.

Några av de typiska felscenarierna där en föråldrad eller saknad drivrutin är orsaken kan vara:

  • Skrivare som inte fungerar
  • Högtalare som inte spelar ljud
  • Bildskärmar som inte ansluter till datorn
  • Nätverkskort som inte ansluter till Internet
  • Mus och tangentbord som inte kan anslutas

Kör Windows Update

När du kör Windows Update uppdateras din dator. Detta kan vara säkerhetspaket, nya funktioner, buggfixar, men också drivrutinsuppdateringar. Därför rekommenderas det att du söker efter tillgängliga uppdateringar i Windows Update om du behöver uppdatera dina drivrutiner. När du öppnar Windows Update söker det efter uppdateringar.

Uppdatera drivrutinen manuellt

Du kan också välja att uppdatera drivrutinen manuellt. I praktiken görs detta genom att hitta drivrutinen i fråga på tillverkarens webbplats, ladda ner filen och installera den. Var uppmärksam på om det är tillverkarens egen webbplats du laddar ner från, eftersom det också finns många misstänkta webbplatser som på papper erbjuder dessa drivrutiner men i verkligheten installerar virus och skadlig kod på människors datorer. Om du är osäker rekommenderar vi att du söker hjälp från någon professionell PC-reparatör.

Använd ett tredjepartsprogram för att hantera drivrutiner

Det finns program från tredje part som kan hjälpa dig att hantera drivrutinerna i din dator. Programmet håller reda på dina drivrutiner och berättar om någon av dem har en uppdatering tillgänglig eller om du helt saknar en drivrutin. Det kan göra det lite lättare för vissa. I många fall är det emellertid inte nödvändigt att använda en sådan applikation och igen, det är viktigt att du bara använder trovärdiga tredjepartsapplikationer, eftersom du är ovillig att installera misstänkta på din dator. Återigen vill vi säga om du är i tvivel – sök sedan hjälp från en professionell.