Såhär underhåller du batteriet i din MacBook

Såhär underhåller du batteriet i din MacBook

Såhär underhåller du batteriet i din MacBook 560 420 GladTeknik A/S

När du använder en bärbar dator, som en MacBook, är batteriet en mycket viktig komponent. Det är fördelaktigt att sträva efter att hålla batteriet i din MacBook friskt så att det varar så länge som möjligt innan det behöver bytas ut efter några år. Men hur underhåller du ditt MacBooks batteri? Det kommer vi att gå igenom i den här blogginlägget.

Batterihälsa är viktig för din MacBook

Eftersom en viktig funktion hos en MacBook och andra bärbara datorer är att vara portabla och att kunna användas utan konstant laddning är det avgörande att batteriet fungerar som det ska. Efter många års användning behöver det bytas eftersom batterier inte varar för evigt.

Tills dess kan du själv göra flera saker för att förlänga batteriets livslängd och prestanda samt undvika en MacBook-reparation. Ett friskt batteri kommer också vara mer energieffektivt, så det finns även en klimatfördel som du kommer märka på din elräkning.

Så underhåller du din MacBooks batteri

Det finns flera saker du kan göra för att underhålla din MacBooks batteri så att det förblir friskt. Vissa av dessa saker kanske du redan har koll på och andra saker kan du överväga att göra.

Uppdatera MacOS

Vi rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen av ditt befintliga MacOS (operativsystemet för din Mac). Det innebär att om du idag (februari 2021) använder MacOS Catalina, se till att det är den senaste versionen av Catalina. Det beror bland annat på att det vid nya versioner av MacOS kommer en rad optimeringar, inklusive några som påverkar batteriet.

Vi rekommenderar inte att du alltid uppdaterar till en ny generation av MacOS, till exempel från Catalina till Big Sur, eftersom det kan finnas större förändringar med helt nya generationer som också kan ha några barnsjukdomar som rättas till inom några månader.

Big Sur, som är den senaste generationen (februari 2021) av MacOS, är ett bra exempel. Det har rapporterats om olika fel och tekniska problem. När det gäller att hålla ditt MacOS uppdaterat för att få ut det mesta av batteriet rekommenderar vi att du uppdaterar till den senaste versionen av MacOS som du redan har installerad.

Kontrollera batteriinställningarna

På din Mac kan du välja mellan olika batteriinställningar. Till exempel när skärmen ska minska ljusstyrkan eller gå i viloläge, om din Mac ska ladda batteriet på ett optimerat sätt för att förlänga livslängden och mycket mer. Det är värt att kontrollera dessa inställningar och göra eventuella anpassningar.

Stäng av onödiga program och funktioner

Ju mer du har igång, desto mer ström förbrukas från ditt batteri. WiFi, Bluetooth och de program du har öppna kan alla använda en del ström, så stäng av det du inte behöver. Samma gäller om du har många flikar öppna i din webbläsare – speciellt om du inte använder Safari.

Kalibrera batteriet

Om batteriindikatorn på din MacBook inte är korrekt kan det vara nödvändigt att kalibrera den. Det kan vara till exempel om din MacBook töms på ström innan den når 0%. Kalibrering av MacBook-batteri är en lite längre process som vi har beskrivit i detta blogginlägg.

Kontrollera batteriets status

MacOS har en bra och enkel funktion för att kontrollera ditt batteris nuvarande status. Denna funktion visar om ditt MacBooks batteri behöver service. Hur du åtkommer funktionen beror på vilken version av MacOS du har.

Om du har MacOS Big Sur

  • Välj Apple-menyn >
  • Systeminställningar >
  • Klicka på Batteri >
  • Välj Batteri i innehållsförteckningen >
  • Klicka på Batteritillstånd.

Om du har MacOS Catalina eller tidigare versioner:

  • Håll ned alt-tangenten >
  • Klicka på batterisymbolen i menyraden >
  • Öppna menyn för batteristatus

Byt batteriet om det är utslitet

Med tiden kommer batteriet behöva bytas eftersom inga batterier varar för evigt. Om det inte laddas, inte behåller ström eller om det sväller kan det vara nödvändigt att byta det. Den goda nyheten är att det är en snabb och billig procedur.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och därefter lämna in din MacBook så tittar vi på den och ser till att det används ett nytt batteri som passar din modell.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias