Skärm visar “Ingen signal” när jag startar datorn, vad ska jag göra?

Skärm visar “Ingen signal” när jag startar datorn, vad ska jag göra?

Skärm visar “Ingen signal” när jag startar datorn, vad ska jag göra? 560 420 GladTeknik A/S

När du startar din stationära dator brukar skärmen visa att det finns en signal. Men vad gör du om det motsatta är fallet och skärmen visar “Ingen signal” när datorn startas? Vi tittar på några möjliga orsaker i dagens inlägg och beskriver vad du kan göra för att lösa problemet.

Ingen signal när datorn startas

Att sakna signal mellan en stationär dator och en skärm är ofta ett problem som enkelt kan lösas. Du måste först och främst se till att alla kablar är korrekt anslutna.

Om den externa skärmen säger att det inte finns någon signal från din dator när du startar den kan det ibland bero på något mer avancerat som kräver en annan lösning. Därför är det viktigt att undersöka orsaken.

Kontrollera att kablarna är korrekt anslutna

Det är självklart att för att skärmen ska kunna ta emot en signal från datorn krävs det att de rätta kablarna är anslutna och framför allt att de är korrekt anslutna. Försök att koppla bort dem och anslut dem igen.

Ställ in skärmen korrekt

Om din externa skärm har flera ingångar, t.ex. HDMI, DisplayPort och USB-C, se till att skärmen är inställd på att visa signalen från den valda kabeln. Det vill säga kabeln som ansluter din dator och din skärm. Det kan hända att inställningen har ändrats till en annan port och det kan vara orsaken. Lösningen är att växla tillbaka till rätt inställning.

Testa skärmen med en annan dator

För att undersöka om själva skärmen fungerar korrekt bör du testa den med en annan dator. Anslut den till en annan dator och se om det fungerar. Om det gör det är problemet troligtvis din dator – till exempel hårdvaran eller BIOS.

Testa med en annan kabel

Det kan vara bra att testa med en annan kabel. På så sätt kan du undersöka om kabeln själv är felaktig.

Kontrollera om all hårdvara är korrekt installerad i moderkortet

Om du har försökt allt ovan och har kommit fram till att skärmen fungerar med andra datorer, är felet troligtvis i din dator – till exempel i din hårdvara. Om något inte är korrekt installerat kan det skapa störningar som resulterar i fel, som att skärmen visar “Ingen signal”.

Det kan till exempel vara RAM-modulerna som inte är korrekt installerade i moderkortet. Kontrollera därför att allt är korrekt installerat och försök starta datorn igen innan du går vidare.

Återställ BIOS

Om all hårdvara är korrekt installerad och det fortfarande inte fungerar kan orsaken hittas i din dators BIOS.

BIOS står för “Basic Input Output System” och är din dators viktigaste programvara för att starta den. BIOS är inbyggt i moderkortet, som förbinder all hårdvara och säkerställer att den kan starta korrekt. Det kan hända att BIOS av någon anledning inte är korrekt inställt, till exempel efter en uppdatering, en manuell ändring eller om det är en begagnad dator eller moderkort där en del av hårdvaran har bytts ut.

När skärmen inte tar emot signal från datorn kan det ibland vara orsaken. Lösningen är att återställa BIOS. Förfarandet kan läsas i moderkortets manual (kan eventuellt hittas på nätet om du inte längre har den).

Om moderkortet har ett CMOS-batteri som kan tas bort kan det i många fall också vara en metod för att återställa BIOS. Batteriet ger ström till moderkortet så att inställningarna i BIOS kommer ihåg, även när datorn är avstängd. Genom att ta bort CMOS-batteriet och låta moderkortet avstanna under en tid återställs det här. I vissa fall kan det vara nödvändigt att hålla inne strömknappen efter att batteriet har tagits bort för att snabbt tömma moderkortet på ström.

Vi rekommenderar att du alltid får hjälp av en professionell för att återställa BIOS

Om du har testat de enklare alternativen vi har nämnt och fortfarande har problem rekommenderar vi att du skickar in din dator och skärm för reparation så att vi kan lösa problemet åt dig. Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator så tar vi en titt på den.