Hur man tar bort data på din hårddisk ordentligt

Hur man tar bort data på din hårddisk ordentligt

Hur man tar bort data på din hårddisk ordentligt 1920 1280 GladTeknik A/S

Om du har bytt ut hårddisken på din dator eller precis har köpt en ny dator bör du överväga att ta bort den gamla hårddisken för data. För om du säljer den gamla hårddisken (eventuellt med en tillhörande dator), vill du inte att dina personuppgifter och filer ska vidarebefordras till den nya ägaren. Om du slänger ut hårddisken vet du inte om någon kommer och tar den i hopp om att kunna använda eller sälja den. Därför är det viktigt att radera hårddisken på rätt och sund sätt innan du lämnar den. Men hur gör du det?

Det räcker inte att radera filer och papperskorgen

Tyvärr tror vissa att det bara räcker att ta bort filerna på datorn och sedan tömma papperskorgen. Utan syn, ur sinnet. Men det räcker faktiskt inte, för även raderade filer kan det datagendannes med rätt utrustning och färdigheter. Så även om du har tagit bort det kan det i många fall återställas. Det är därför du måste ta bort data på din hårddisk på rätt sätt.

Den typ av hårddisk du har är också relevant. Till exempel, om du har en hårddisk, innehåller den en roterande hårddisk. Denna disk måste skrivas över med nya data flera gånger innan data faktiskt är borta.

Om du har en Windows-dator kan du överväga att använda Eraser-program. Det är ett program som raderar all data på din hårddisk, precis genom att skriva över hela hårddisken så att den inte kan återställas. Programmet är gratis och rekommenderas på flera platser.

Ta bort data på en SSD-hårddisk

SSD-hårddiskar, till skillnad från mekaniska hårddiskar, är lite mer envisa. De fungerar annorlunda och kan flytta data internt. Detta innebär att permanent radering är lite mer komplicerat. Metoden att skriva över hela hårddisken med nya data fungerar inte i samma grad här, eftersom du inte riktigt kan veta om enheten har flyttat data under tiden. Om man ändå går med den här metoden bör man göra det flera gånger så att sannolikheten för att data skrivs över helt ökar.

Den säkraste metoden för att permanent radera data på en SSD-hårddisk är att förstöra hårddisken.

Om du vill förstöra hårddisken

Om du har kommit till slutsatsen att du vill förstöra hårddisken för att säkerställa att den inte kan återställas, finns det flera olika metoder för det. Det är naturligtvis viktigt att du därefter kasserar det elektroniska avfallet på rätt sätt i enlighet med lagen.

Ett lågpraktiskt och kraftfullt sätt att förstöra en hårddisk är att använda en hammare. När det gäller en hårddisk (med roterande disk), var särskilt försiktig med att förstöra själva disken. Du kan behöva använda en skruvmejsel för att öppna hårddisken. Om det är en SSD-hårddisk du vill förstöra, bör du hitta de små marker där data lagras inuti hårddisken och se till att förstöra dem. Kör spik genom dem alla om det behövs för att se till att de går sönder.

I samarbete med Samvirke har vår Data Recovery Specialist Jens Tingleff gjorde en kort video som visar hur man förstör de två typerna av hårddiskar ordentligt.