Vad är en drivrutin och hur uppdaterar man den?

Vad är en drivrutin och hur uppdaterar man den?

Vad är en drivrutin och hur uppdaterar man den? 560 420 GladTeknik A/S

Du har möjligen hört talas om att datorer innehåller drivrutiner. Men vad är drivrutiner egentligen, vilka funktioner har de och hur uppdaterar du dem? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Vad är en drivrutin?

En drivrutin är en bit programvara som är installerat på din dator. Denna programvara hjälper din dator att förstå hur den kommunicerar med den hårdvara som finns i datorn. Med hårdvara menas till exempel grafikkort, ljudkort, skärm, tangentbord osv. Det mesta av hårdvaran kräver inte att du själv installerar en drivrutin, men ibland kan det vara nödvändigt att hämta och installera en specifik drivrutin från tillverkaren. Det är vanligt vid till exempel grafikkort, där Windows Update inte alltid hämtar rätt drivrutin automatiskt från internet. I sådana fall kan den aktuella versionen av drivrutinen hittas på tillverkarens hemsida, till exempel Nvidia eller AMD.

Om du saknar en drivrutin kan det vara så att din hårdvara inte fungerar optimalt eller inte alls. Det är därför en viktig del av datorn, men oftast tar Windows Update hand om de flesta drivrutiner åt dig.

Så uppdaterar du en drivrutin

Om du använder en Windows-dator så hanteras de flesta drivrutiner automatiskt åt dig genom Windows Update. Om du misstänker att det kan finnas en drivrutinsuppdatering som väntar, kan du kolla i Windows Update och se om den visar några väntande uppdateringar. I så fall bör du köra dem.

I fall där drivrutinen inte kan uppdateras via Windows Update kommer du oftast behöva hämta den från tillverkarens hemsida och sedan installera den. Det går vanligtvis till på samma sätt som när du installerar andra program. Det är inte svårt.

Om du upplever problem efter uppdateringar

Ibland uppstår problem efter att du har uppdaterat en eller flera drivrutiner. Det kan vara så att flera drivrutiner har installerats samtidigt. Lösningen på detta är oftast att köra en ren installation via drivrutinens installationsprogram. På det sättet rensas datorn från de tidigare installationerna samtidigt som en ny installation genomförs. Det kan inträffa vid drivrutiner för grafikkort.

I andra fall kan det vara nödvändigt att installera tredjepartsprogram som kan hjälpa till direkt att rensa datorn från föråldrade eller felaktiga drivrutiner, så att du kan installera en ny.

Behöver du hjälp med din PC eller Mac?

Om du har problem med drivrutinerna på din PC eller Mac eller behöver annan hjälp så är vårt team av dedikerade tekniker redo att hjälpa dig. Du behöver bara skapa en begäran här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias