Vilken e-postklient bör man välja?

Vilken e-postklient bör man välja?

Vilken e-postklient bör man välja? 560 420 GladTeknik A/S

E-post är en teknologi som de flesta av oss använder, både privat och i vårt arbete. Eftersom e-post i hög grad är ett produktivitetsverktyg är det viktigt att den fungerar optimalt. Det finns många e-postprogram, så det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Det försöker vi hjälpa dig med i dagens blogginlägg.

Så här väljer du rätt e-postprogram

Ett e-postprogram, eller e-postklient som det också kallas, är det program du använder för att läsa och skicka e-post. Faktum är att inte alla e-postklienter är program som installeras på din dator, eftersom det också finns webbmail som är en e-postklient som fungerar direkt i din webbläsare, till exempel Google Chrome, Firefox, Edge eller Apples Safari.

För att välja rätt e-postprogram bör du överväga några saker, inklusive om det finns ett specifikt program du föredrar att använda, om det företag du arbetar för kräver att du använder ett visst program, om du vill ha e-post och kalender kombinerat i en integrerad lösning och naturligtvis vad du har tillgång till. Vissa e-postprogram är gratis, medan andra kostar pengar.

Det finns inte ett enkelt svar på vilket e-postprogram som är bäst och vad du bör välja. Det beror på vad det ska användas till, dina preferenser och mycket mer.

Microsoft Outlook

Outlook är ett av de mest populära e-postprogrammen. Det är Microsoft som står bakom det. Det fungerar både på Windows och MacOS samt mobila enheter i form av appar. Man får tillgång till Outlook via Office-paketet, antingen genom en Office365-prenumeration eller genom att köpa Office-paketet med en engångsbetalning.

Outlook är mycket använd av företag och organisationer och har många inbyggda funktioner, inklusive kalender och olika mötesfunktioner. Eftersom Outlook kan göra så mycket, är det också ett lite tyngre program, så om man har extremt många e-postmeddelanden, mappar osv. kan det ibland orsaka problem.

Apple Mail

E-postprogrammet på Mac-datorer heter bara Mail, men kallas också för Apple Mail. Det finns bara för MacOS och iOS (iPhone och iPad) och används ofta av människor med en Mac-dator. Apple Mail har fördelen att det bara är ett e-postprogram, vilket gör det enklare och kräver inte lika mycket resurser. Till exempel finns ingen inbyggd kalender eftersom den finns i ett separat program på MacOS. Så om Apple Mail är rätt lösning för dig beror till stor del på hur du föredrar att det fungerar.

Apple Mail följer med MacOS och behöver alltså inte köpas som en prenumeration eller liknande.

Mozilla Thunderbird

Mozilla är skaparna av webbläsaren Firefox. De har också ett e-postprogram som kallas Thunderbird, som är gratis (Open Source). Precis som Outlook har Thunderbird både e-post- och kalenderfunktioner. Det finns också en rad tillägg som man kan installera för att få extra funktioner.

Mozilla Thunderbird strävar efter att vara en snabb och säker e-postklient.

Windows Mail

Om din dator använder Windows som operativsystem finns det ett e-postprogram installerat som kallas Windows Mail. Det är också Microsoft som har skapat det, men till skillnad från Outlook är det en betydligt enklare lösning. Det innebär att det inte har lika många funktioner och att det ser annorlunda ut. Windows Mail är en bra lösning för enklare behov.

Webbaserade e-postlösningar

Som alternativ till de traditionella e-postprogrammen finns det också en rad webbaserade e-postlösningar. Dessa fungerar direkt i din webbläsare och har sina egna fördelar och nackdelar. Nedan ser du några av dessa lösningar.

Gmail

En av de webbaserade e-postklienter som många väljer är Gmail. Gmail är faktiskt inte bara för användare med Gmail-adresser. Det kan också användas av företag med företagets eget domännamn, men där man använder Gmails gränssnitt och funktioner.

Det är en bra lösning om du gillar hur Gmail fungerar. En av fördelarna med denna lösning är att inställningarna är desamma på alla dina enheter utan att du behöver ställa in dem manuellt. Det beror på att inställningarna är sparade i molnet och därför är desamma oavsett vilken dator du loggar in från. Det gäller även automatiska svar och e-postsignaturer.

Outlook.com

Trots att Outlook mest är känt som ett traditionellt e-postprogram som installeras på din dator finns det också en webbaserad version som heter Outlook.com. Webbversionen är tillgänglig för både betalande användare och gratisanvändare.

Outlook.com är vad som tidigare hette Hotmail, men som för några år sedan fick en visuell och funktionell uppdatering och omärkning. Microsoft vill naturligtvis att användarna ska överväga att betala för den fullständiga versionen, så om du använder deras gratislösning finns det vissa begränsningar som mindre utrymme och att du inte kan använda ditt eget domännamn.

Webbmail hos hostingleverantör

Om du har ditt e-postkonto hos din leverantör, där du kanske också har din webbplats, erbjuder leverantören oftast ett användargränssnitt med webbmail där du kan logga in, läsa och skicka e-post. Det är ofta en mycket enkel lösning som ändå kan fungera bra för enkla behov. Lösningen kan också användas tillsammans med inställningar i ett vanligt e-postprogram.

Proton Mail

Proton Mail är en lösning som få har hört talas om. Proton Mail är en extra säker e-posttjänst baserad i Schweiz. Den använder så kallad end-to-end-kryptering, vilket innebär att dina e-postmeddelanden är krypterade hela vägen från avsändare till mottagare. Därför kan de inte läsas eller åtkommas av andra – inte ens på ett offentligt tillgängligt nätverk.

Det är en mycket mer anonym lösning än till exempel Gmail, där ens beteende används för annonsändamål. Proton Mail är webbmailbaserad och finns både i en gratisversion och en betalversion.

Behöver du hjälp med din e-post?

Behöver du hjälp med att konfigurera din e-post? Om du har en ny e-postkonto som du behöver ha konfigurerad eller en befintlig som inte fungerar kan du kontakta oss. Våra tekniker kan hjälpa till med nästan allt som rör e-postkonton och e-postprogram.

Du behöver bara kontakta oss via vårt kontaktformulär, så bedömer vi uppdraget och ger dig en kostnadsfri offert.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias